Peştera Bolii denumită și Peştera Jupâneasa

by | Jul 23, 2021

Evenimente istorice
în Peştera Bolii / 1404

Peștera se află în Comuna Bănița, acces rutier pe E79 care face legătura între localitățile Hațeg – Petroșani. Peștera Bolii este o străpungere naturală accesibilă pe toată lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară. Numele peșterii vine de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV proprietăți de pamânt și păduri în zonă. Numele BOLIA apare prima dată în 1404, într-un act de donație al lui Sigismund, în care, printre alții primea proprietăți și voievodul Bolia, din Zarand.

Nu numai măreția și frumusețea peșterii cu varietatea formelor și broderiilor sculptate în piatră, a modului cum este amenajată și întreținută poate trezi interesul turiștilor dar și extraordinara ei circumscriere la toate evenimentele istorice petrecute în Valea JIULUI.

În primul război daco-român al 3-lea general al împăratului Traian, Lucius Quietus cu a lui cavalerie ușoară cucerește Cetatea Getică de la Bănița și ocupă și Peștera Bolii, aceasta oferind un excelent adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii porniți de la Marea Egee. Apoi de aici, din peștera unde erau depozitate, erau livrate în Apullum și Potaissa unde erau cantonate cele două mari legiuni romane din Dacia, Legiunea a 13-a Gemina respectiv Legiunea 5-a Macedonica.

Erwin Rommel (1891 – 1944) apreciat ca unul din cei mai mari lideri militari ai tuturor timpurilor, poreclit şi “Vulpea Deşertului” urmare a campaniilor militare din nordul Africii şi care a făcut parte din grupul de conspiratori care a intenţionat să-l înlăture pe Hitler. În PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, în octombrie 1916, locotenent al companiei II-a din Batalionul Alpin Wurttemberg, este adus către frontul montan din Valea Jiului unde se găseau trupele germane, în apărare. Parcurge în marş traseul Pui-Baru-Băniţa-Peştera Bolii, înoptând într-o şcoală părăsită din Petroșani.

Cei care contestă călătoria lui Jules Verne în Transilvania, au ca argument faptul că nu există documente scrise sau orice fel de informaţii care să ateste trecerea prin aceste ţinuturi. De luat în considerare corespondenţa scriitorului cu Ana Margarete Maderspach locatară a micului castel din Iscroni, numit de localnici ,,Casa cu Turnuri” situat în apropiere de Petroşani.

Dovezile celor care susţin că Jules Verne a fost în spaţiul Transilvănean unde se desfăşoară acţiunea romanului, deci şi în Valea Jiului, se referă la cunoştiinţele uimitoare pentru un străin care nu puteau fi asimilate decât dacă ar fi călătorit prin acele locuri. Descrierile fidele a cum arătau gospodăriile din imaginarul sat Werst, a aşezărilor şi drumurilor, a denumirilor lor, folosirea cuvintelor neoşe româneşti aşa cum erau ele pronunţate de localnici (cucuruz, rachiu, mămăligă, catrinţă, zmeu, balaur, baracă etc), a obiceiurilor şi legendelor demonstrează cunoaşterea folclorului transilvănean. Acţiunea din ,,Castelul din Carpaţi” se desfăşoară în Ţara Haţegului şi Valea Jiului în ţinutul celor două Jiuri iar castelul din povestire se înalţă pe o culme singuratică a pasului Vâlcan.

Jules Verne (1828-1905) celebru scriitor francez, ale cărui romane, în afara spiritului de aventură se disting prin dimensiunile vizionare de anticipaţie stiinţifică şi tehnologică. Din cele 63 de romane ale ciclului ,,Călătorii Extraordinare ”, în 5 din ele, acţiunea se desfăşoară în România…

Carol Popp de Szathmary (1812-1888) pictor, grafician, considerat primul fotograf de artă din România. În anul 1841 a vizitat Cetatea Getică Bănița şi peştera, realizând şi 3 schiţe, cu imaginile cetaţii din acele timpuri.

Emm de Martonne (1873-1955) alt renumit geograf francez profesor universitar la Sorbona a efectuat intense cercetări de teren în Romănia. Între anii 1898-1899 prezent în Valea Jiului în bazinul Petroşani, publicând în 1899 lucrarea ,,Asupra Evoluţiei Văii Jiului” sub egida Academiei Franceze de Ştiinţe. În anul 1919 Academia Română îl primeşte în rândurile ei ca membru de onoare.

Élisée Reclus (1830-1905), cunoscut geograf francez. Călătorii îndelungate (1852-1858) în Europa şi America. Între anii 1854 şi 1858 a vizitat de mai multe ori Valea Jiului, a cercetat şi ruinele Cetăţii Getice Băniţa şi peştera, facând o descriere amănunţită a zonei care a fost publicată în monumentala lucrare ,,Nouvelle Geographic Universale”, apărută între anii 1875-1894 în 19 volume în Franţa.

Jurnalul călătoriei din 22 mai 1773 consemnează: ,,După 3 ceasuri de drum călare de la Livadia la Vulcan prin pasul Vâlcan, schimbă caii, merge 4 ceasuri și jumătate (dus-întors) pe munţii graniţei româneşti, schimbă caii şi continuă drumul pe Jiul Transilvan apoi pe Valea Băniţa (Cetatea Bolii-Peştera Jupâneasa), Crivadia… revenind pentru popas de noapte la Livadia după 15 ceasuri călare.”

Împăratul Iosif al ÎI-lea (1741-1790), fiul împărătesei Maria Tereza (1717-1780), adept al absolutismului iluminat în spiritul căruia a efectuat numeroase reforme (desfinţarea iobăgiei, secularizarea unor averi mănăstireşti ş.a.) în anul 1773 întreprinde prima călătorie în Transilvania (a II-a în 1783) cu scopul de a reorganiza teritoriul de graniţă între Transilvania ocupată de Habsburgi şi Ţara Romănească elaborând o listă cu 36 de sate româneşti din sudul Comitatului Hunedorean (Crivadia – Merişor – Băniţa etc.) pentru realizarea unei fâşii compacte de sate grănicereşti plasate pe linia Carpaţiilor.

Voievodul Transilvaniei Petru de Pereny care între anii 1528-1529 construiește turnul-cetate de pază și observație de la Crivadia, construcție de piatră, circulară, pe mai multe nivele, cu rol de vamă și pentru apărarea de incursiunile dinspre sud ale tătarilor și turcilor.

În anul 1520, în apropierea peșterii, la Merișor, se întâlnesc delegațiile domnitorului Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521) și a Voievodului Transilvaniei Ioan Zapolya (1510-1526) cu scopul de a fixa pentru prima dată granițe între cele două teritorii românești, de la apă Oltului până la Orșova pe culmea munților. În Hrisovul lui Neagoe Basarb se consemnează “nobilii transilvăneni și boierii olteni, au stat la sfat în Câmpia Jiului, la Merișor stabilind hotarul cu “semne pe munte” că să fie această tocmeală neclintită pe veci”.

Legendele Peșterii Bolii

Te invităm la o călătorie virtuală în interiorul Peșterii Bolii și în același timp într-o incursiune în timp prin legendele locului despre geții agățați aidoma vulturilor pe piscuri greu de cucerit… despre tainicul Zamolxe, puternicul Burebista și bastionul principal de apărare al măreței capitale getice Samizegetusa Regia.

Un material dezvoltat în colaborare cu Asociația Petro – Aqua. Un film realizat de Imre Szuhanek​. Text: Ovidiu Rizopol / Gertrude Manole. Voiceover Ioan Velica / Gertrude Manole. Montaj: Sebastian Stanciu.

Vezi mai mult:

Minunea din Peștera Bolii
Inima întoarsă din Peștera BOLII

 

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

Alergând printre GIGANȚI

Running with GIANTS@ Retezat SkyRACE 🔥 18 iunie 2022 🔥 a zecea...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...

Stațiunea PHARANX

În Valea lui 🔥P R O M E T E U 🔥 Ținutul Titanilor 🔥 Brainstorming...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Documentar 🐉 Ordinul DRAGONILOR

GENEZA ”În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriașii, mai cu seamă de...

Drumeții la Urieși

Drumeții prin Vale Momârlele de piatră În funcție de sezonul...

Stindardul de luptă al geților

DRACON Stindardul de luptă al geților 🐺 lupul cu trup de șarpe /...

Titanul din Gârbovu

DN66A / GârbovuDrumul lui Băsescu Poarta de intrare în Rezervația...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

Patria Agatârșilor & a Sciților

Țara Arimilor 🏹 Pământ al primilor zei care și-au coborât forța și...

O poveste NFT inspirată din evenimente reale!

Mama Dragonilor Istoricul antic Herodot a furnizat primele...

Templul lui APOLO de pe SLIMA

Zeul luminii ☀️ Apolo, zeul zilei, al luminii și al artelor, al...

Calul TROIAN din telefonul copilului tău

GAIA din ScoculURZICARULUI ۞ GAIA, zeița primordială, zeița...

Titanul din Gârbovu

DN66A / GârbovuDrumul lui Băsescu Poarta de intrare în Rezervația...

Harta urieșilor din Ținutul Momârlelor

Valea JIULUI 50 de km lungime 50 de urieși din piatră 6 masive...

Pumnul Dracului din Peștera Dracului

Cascada Dracului& STRĂJERII 💪 💪 Obiectivele turistice se află la...

Urlătorul din CHEILE TĂII

Fariseii “Unii farisei din norod au zis lui Iisus: „Învăţătorule,...

Pelasgos din neamul Titanilor

Vârful Peleaga (2509 m) „patres progenitores“ | PELASGOS În jurul...

Ținutul Momârlanilor LIVE @ Evenimentul ZILEI

Despre ۩ ancestralitatea۞ ஜ Văii JIULUI ⊕ ⌘@ Leonardo TONITZA...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT