Aerul de munte, tratament natural
împotriva CORONAVIRUS / COVID19
Muntele reprezintă nu doar un subiect pentru fotografiile de vacanţă, ci şi o sursă de sănătate pentru cei bolnavi, dar şi pentru cei care vor să-şi fortifice sistemul imunitar. Drumeţiile pe munte refac forţele şi măresc capacitatea de muncă. De aceea e recomandată o astfel de experienţă la fiecare sfârşit de săptămână, iar frumuseţea pesiajelor, indiferent de anotimp, stârneşte sentimente unice şi elimină stresul. Mirosul specific pădurilor de conifere, provenit de la substanţele din vegetaţie (fitoncide) care au rolul de a o proteja, este extrem de benefic pentru sănătate.
Aerul este încărcat cu medicamente datorită fitoncidelor, iar persoanele bolnave îşi revin cu văzând cu ochii atunci când ajung la munte şi inspiră aerul care are darul de a combate bacteriile, virusurile sau ciupercile parazite. Aerul din preajma fîneţelor şi pajiştilor înflorite este stimulent hormonal, revigorant, şi se spune că întinereşte. Ionii negativi sînt molecule de oxigen din aer care au căpătat sarcină electrică negativă. Au viaţă foarte scurtă, de numai un minut, şi au fost supranumiţi şi vitaminele aerului… deoarece stimulează şi armonizează majoritatea proceselor vitale, dar şi pe cele din sfera psihicului şi a emoţionalului.
Valea JIULUI
50 de kilometri lungime
de pădure & 25 lățime… !
Compoziţia aerului din zona Carpaţilor este foarte variată datorită faptului că sunt acoperiţi de păduri. Astfel, de la ora 10, aerul este foarte bogat în oxigen şi chiar dacă respiraţia este una normală, oxigenarea va fi mai intensă. Dar excursiile pe munte implică, de cele mai multe ori, efort fizic, astfel că respiraţia va fi mai accelerată, iar acest aport de oxigen va întări sistemul imunitar, va intensifica procesul de digestie şi va produce o stare generală de bine.
Între 100-400 de metri altitudine, aerul de munte are un rol calmant, iar peste 1200 de metri, efectul acestuia este excitant. Între 800-1000 de metri aerul de la munte efect tonifiant, revigorând organismul, în special la persoanele astenice sau anemice, hipertensive sau la bolnavii cu ulcer în fază incipientă. Dacă suferiţi de o fază acută a bolilor biliare, febrile, gastrie sau renale, e indicat să evitaţi această altitudine.
Între 1200-1800 de metri, climatul alpin este leacul pentru persoanele anxioase, suferinzii de TBC sau alte afecţiuni pulmonare, cu excepţia astmului bronşic. Peste 1800 de metri, climatul este benefic doar persoanelor sănătoase, aerul de munte călindu-le imunitatea şi reglându-le apetitul, respectiv procesul digestiv.