Din Loman (AB)
spre Cheile Roșiei
La baza Stâncilor de la Roșia din Ținutul Momârlanilor avem în zilele noastre un stâlp funerar getic în memoria unui alpinist care a fost învins de muntele de piatră.
Odihnă veșnică!
Obiceiul stâlpilor funerari sculptați din lemn este întâlnit în zona Munților Sebeșului și în Loman, Pianu de Sus, Purcăreţi, Strungari sau Laz, dar și în zona Munților Orăștiei, respectiv în localitățile din apropierea cetăților Geto-Dacilor dar și mai spre SUD în Ținutul Momârlanilor. La un astfel de stâlp se lucrează câteva zile și drept răsplată, cioplitorul primește o oaie. Formele dăltuite în lemn se supun legilor artei, întocmai precum lucrările lui Brâncuși. Se crede ca motivele populare care au inspirat operele brâncușiene – în special din Coloana infinitului – nu sunt altceva decât o ridicare la nivel înalt a stâlpului funerar de origine Geto-Dacică.
Cartea lui ZAMOLXE
Atunci Dragoş a întrebat şi el: „De unde se adună înțelepciunea omului?”şi Zamolxe a răspuns: „Parte din ea o moştenim din viețile anterioare, ca zestre spirituală. Dar nu putem spune aceasta și despre rațiune şi experiență, căci ele trebuie dobândite şi cultivate în viața prezentă. De aceea ne străduim să acumulăm experiență și să o judecăm prin prisma rațiunii. Dar saltul spiritual al fiecăruia este făcut doar atunci când deducția rezultată, ca o concluzie din rațiune şi experiență, lucrează împreună cu înțelepciunea sufletului. Voi tinerilor, pentru că ați optat pentru preoția dacică, aveți deja prezentă în voi calitatea înțelepciunii. La ea se va adăuga dezvoltarea rațiunii şi experiența. De acestea două veţi beneficia aici la şcoală.
Veți studia cum să gândiți logic și veți acumula experiență ce va fi folositoare profesiei pe care v-ați ales-o. Dar în momentul în care veți reuşi ca deducția, rezultată din rațiune şi experiență, să vă fie asociată înțelepciunea sufletului, atunci ați intrat în procesul creator al vieții. Inspirația însoțește acest proces ca o dinamică ce ne arată cum să ne manifestăm într-un fel sau altul şi cum să luăm decizii și să acționăm ca atare. Participarea voinței personale la această activitate creatoare îl ridică pe om la nivelul de semizeu, îl apropie de Dumnezeu şi Doamna Zână. În acest mod viața îi este sacralizată. A trăi cu scop divin este singurul mod de a viețui cu adevărat, de a simți din plin că eşti viu.”
Surse: Dacul Mailo, Emil Frățilă & Daniel Roșca. Extras din Cartea lui ZAMOLXE care o regăsești aici pentru comandă. Vezi mai mult: Stâlpul funerar al societății românești.