Cascade Canyoning
Cascadele Lazăru, Sterminos,
Firizoni & Valea Mării din Vestul Văii JIULUI.
Cascada Sterminos se află în apropierea orașului Uricani, în capătul nordic al piemontului de sub muntele Tulișa, la o distanță de 2,5 km pe valea ce poartă acelaș nume. Accesul se poate realiza de a lungul văii Sterminos, cu intrare pe str. Narciselor, pe drumul forestier ce continuă paralel cu părâul Sterminos. Este un traseu foarte ușor cu grad mic de dificultate, având o diferență de nivel ≥ 200m și poate fi parcurs în orice perioadă din an. Deoarece acest traseul se derulează pe de-a lungul unui drum forestier, nu există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol şi poate fi parcurs la pas, cât și cu bicicleta sau cu autoturismul. Timpul recomandat de parcurgere al traseului și vizitare a Cascadei Sterminos este de 3 – 4 ore.
Cascada Firizoni se află localizată în apropierea DN 66A în localitatea Valea de Brazi, la o distanță de 4,5 km de orașul Uricani. Vizitarea cascadei Firizoni se face prin intrarea și traversare Cheilor Firizoni, chei dezvoltate și formate în sedimentul piemontului nordic al Depresiunii Petroșani de cursul de apă al pârâului Firizoni. Cheile au o înălțime mică, aproximativ 30 m, o lungime de aproximativ 100 m și se închid cu Cascada Firizoni, o cădere de apă de 12m înălțime. În zonă mai pot fi văzute două forme geomorfologice: un sfinx (Sfinxul din Firizoni) și o babă. În imediata apropiere se mai află și cascada Oproni, o mică cădere de apă de 6 m. Timpul recomandat de parcurgere și vizitare a Cascadei Firizoni este de 30 minute.
Situate pe versantul sudic al crestei sudice a munților Retezat, cascadele din Valea Mării și Cascada Lazăru se află pe cursurile de apă cu același nume, la altitudine de aprox. 1200 m, și sau format ca urmare a curgerii ghețarilor cuaternali pleistoceni în perioada Würm. În curgerea lor, ghețarii au dat în praguri de rocă dură pe care au străpuns-o și modelat-o lăsându-ne aceste minunate canioane și cascade.
Canyoning
Cascada Mării se află situată în capătul superior al Canionului Valea Mării și este ultima dintr-un șir de alte cinci cascade de înălțimi mai mici. Are o înălțime de 34 m și este specială deoarece oferă chiar și în perioadele secetoase de vară un debit deosebit de mare de apă care se datorează receptorilor aflați sub cresta principală sudică a munților Retezat. De asemenea, în sezonul hivernal Cascadele din Valea Mării sunt locul ideal pentru practicarea escaladei pe gheață. Vizitarea Cascadei Mării se poate realiza prin parcurgerea Canionului Mării pe o potecă neamenajată, ce trece pe lângă 6 cascade.
Valea Mării este unul din puținele locuri din România unde se practică canyoning-ul și singurul din munții Retezat. Traseul de canyoning este echipat cu pitoane autoforante și plăcuțe pentru recuperarea corzilor.
Cascada Lazăru se află pe pârâul paralel cu Valea Mării, accesul spre cascadă realizându-se prin parcurgerea drumului forestier din valea Lazăru, după care pe poteca pescărească de pe lângă firul apei. Accesul se poate realiza din DN 66A pe strada Lazăru, drumul forestier ce continuă paralel cu părâul Lazăru, acesta fiind și singura cale de acces spre cabana Buta.
După parcurgerea a aproximativ 2,5 km se ajunge la o bifurcație, loc unde se pot parca mai multe mașini. De aici se mai merge pe un drum forestier circa 250 m, până la un pod de beton, loc unde se unesc și apele celor două părâuri: Lazăru și Măria. Este un traseu cu grad de dificultate spre mediu, având o diferență de nivel ≥ 500m șicare poate fi parcurs în orice perioadă din an. Traseul poate fi parcurs doar la pas. Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadelor din Valea Mării și cascadelor Lazărului este de 3 – 4 ore. Lungime traseu – 9 km.