Pe Kogayonul
Momârlănesc
La Stâna din 🐑 🐑 🐑
Steaua Mare Șureanu
Astăzi ghidul nostru pe cărările de munte dinspre 🐑 Kogayonul Momârlănesc 🐑 Șureanu 🐑 la doar o vale distanță de inima capitalei Imperiului Getic, Sarmizegetusa Regia, spre Stâna Steaua Mare, este Raul, Balaurul 🐉
Plecând din Valea Hiperboreei, din Petroșani spre Taia, Valea Popii – Dobroaia, cu bicicleta pe golurile alpine, către izvoarele Streiului, Raul ne povestește și ne descrie în imagini povestea cașului dospit, rețetă unică românească (momârlănescă). Mergând pe cărările de munte la un moment dat în calea aventurierilor noștri din povestea de astăzi a apărut Stâna Steaua Mare. Având oarecare temeri referitoare la traseul spre destinația finală (Valea Streiului) se hotărăsc să întrebe ciobanul de la stână de calea cea mai scurtă.
Povestea cașului dospit 🐑
Venind de lângă stână, de la râu, ciobanul purta pe umeni două coveti cu unt proaspăt făcut cu broboane de apă încă în el. În acest moment s-a declanșat impulsul de a devia discuția de la traseu spre produsele tradiționale din stână. Muierea ciobanului la auzul întrebării despre unt și brânză le-a răspuns în cel mai autehntic mod cu putință: luați și gustați! Iar după darul momârlănesc, care a fost un pumn de unt direct din covatră, și o dărabă de caș dospit, pentru masa de seară a aventurierilor noștri, fix la poalele Kogayonului Momârlănesc, ȘUREANU.
Rețeta cașului dospit o să fie disponibilă în curând în Restaurantul Tradițional Momârlănesc din 🐑 Stațiunea PHARANX 🐑
Vă propun să lăsăm imaginile să vorbească de la sine despre încă un aliment tradițional foarte vechi care contribuie la energia ancestrală a momârlanilor 🐑