IA momârlănească
@ Nela Mihalache &
Ansamblul Junii Petrileni
Pe Dealul BRAZI, în Vulcan, ajungem printr-o călătorie în timp la atelierul de costume tradiționale momârlănești culese din bătrâni. Doamne Nela Mihalache este ghidul nostru în această calătorie în timpuri demult uitate pe când momârlanii din Răscoala purtau pe piept IC-ul. Ca să nu schimbe cămașa, să fie flexibilă într-o anumită măsură, aproape ca poala împăturată de la femei, acest IC are menirea să transforme cămașa spre o mărime universală.
În momentul în care Doamna Mihalache a înființat Ansamblul Junii Petrileni în Petrila (împreună cu Paraschiv Petre și Cigmăian Constantin) și-a dat seama că nu avea o cămașă tradițională momârlănească, denumită ciupeag. Datorită dificultății de a o procura, într-un final reușind achiziția unei II momârlănești vechi, a conștientizat că un atelier înseamnă în primul rând transmiterea spre generațiile următoare a tradițiilor din străbuni.
Așa a început povestea atelierului tradițional de unde astăzi momârlanii (de ce nu și turiștii!?) din Valea Jiului își procură costumele construite pe modele culese de la bătrânii locurilor… din timpuri imemoriale. Doamna Mihalache ne-a lansat astăzi și o provocare, să ducem mesajul dânsei mai departe spre alți meșteșugari locali, astfel încât toți împreună să reclădească mai ușor vremurile străbunilor. Vă invităm dragi meșteșugari în grupul de inițiativă. Contact 0720055988.