Momârlanii din Petroşani

by | Dec 7, 2021

Un eseu de
Miron Scorobete

Autorul Daciei Edenice

Miron Scorobete este poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru în Consiliul Eparhial și în Adunarea Eparhială ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, vicepreședinte al organizației Frăția Ortodoxă. Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoc. Autorul Daciei Edenice, unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani, se naște la 1 mai 1933, Rachitova, județul Hunedoara.

Cei ce aduceau străvechimea

La Petroşani, în primul meu an de licean, m’am bucurat la vederea primilor fulgi de zăpadă, bucurie comună oricărui copil, care însă, la mine, în starea în care mă aflam, era potenţată enorm: prima zăpadă îmi apropia cu ceva tărâmul din care fusesem scos, devenit acum pentru mine cu adevărat „tărâmul celălalt”, cel din poveşti; zăpada mă scotea din Valea Plângerii şi mă transporta într’o lume cu sănii, cu apa sub gheaţa străluminată, cu colinde…

În internatul rece ca o puşcărie (era de fapt o fostă cazarmă cu ziduri de piatră), abia aşteptam zorii zilei să-mi desfăt ochii în albul omătului. Zorii însă mi-au oferit un peisaj de neimaginat, deloc edenic, precum mă aşteptam, ci infernal: stratul de zăpadă, mănos în acea zonă dintre munţi, extrem de friguroasă şi bogată în precipitaţii, era cu desăvârşire negru, pudrat cu praful uleios al cărbunelui.

În vacanţa de iarnă m’am întors la Poieni cu două cuceriri: plecat dintr’un loc cu aer pur şi ajuns într’unul îmbibat cu praf de cărbune, mă dureau plămânii, şi apoi, cei de acasă au crezut în primul moment că mi s’a schimbat căciula, pentru că în loc de cea din blană de oaie albă aveam acum una fumurie.

Paradisul păstoritului

De ce le spun toate astea? Ca să accentuez negrul slinos al Văii Jiului. Până cu mai puţin de un secol în urmă, acea regiune era una sălbatică, în care pădurile fără sfârşit de-abia făceau câte un pic de loc noilor aşezări ale „imigranţilor” din Ţara Haţegului: Petroşenii din Petros, Uricanii din Uric, Livezenii din Livadia, Lupenii din Valea Lupului. Deloc prielnică pentru agricultură, zona era un adevărat Paradis al păstoritului, păşunile alpine unindu-i pe cei de aici într’un lanţ neînterupt cu cei din Novacii Gorjului, cu mărginenii Sibiului, cu ciobanii din Ţara Bârsei, cu cei din Vrancea şi, luând-o în sus, cu cei de pe Ceahlău şi din Munţii Rodnei.

Ca, odată cu apariţia modei cărbunelui ca sursă de energie (comparabilă cu moda de azi a petrolului), în mijlocul acestei guri de rai să se caşte găurile negre la propriu ale unor plăgi cu puroi negru mânjind totul, până şi zăpada, în negru. Anii mei din Valea Jiului au coincis cu anii începutului socialismului când mineritul de aici era considerat avangarda clasei muncitoare, al societăţii în ansamblul ei aşadar, când exploatarea cărbunelui a căpătat o amploare fără precedent. Cu înnegrirea de rigoare, se înţelege.

Duminica, noi, cei din internat, aveam câteva ore liber în oraş. Atunci, de fiecare dată, asistam la un spectacol absolut spontan. „Momârlanii”, mocanii locului, ciobanii, coborau de la stânele lor din munţi. Erau grupuri mici, de până la zece-douăsprezece persoane, bărbaţi şi femei, de vârstă mijlocie, între treizeci şi cincizeci de ani. Se opreau undeva pe stradă, de preferinţă la o răspântie, într’un scuar, pe un teren viran. Unul „zicea” din fluieră şi ceilalţi jucau… Trecătorii, aproape în totalitate mineri osteniţi, nu numai că nu se opreau: nici măcar nu-i vedeau, dar ei jucau înainte. În portul lor, în tot restul identic cu cel din Mărginimea Sibiului, mi-au atras atenţia cămăşile bărbăteşti, nemaivăzute în altă parte, cu nişte dungi transversale roşii de-a curmezişul mânecilor.

Nu făceau nimic altceva în oraş. Nu veneau pentru alte treburi. Instituţiile şi prăvăliile erau închise. Ce căutau aici? De ce nu jucau acolo, sus, la ei, nestingheriţi, în largul lor, şi nu aici, între „barabele” cu care nu aveau nimic în comun? Întrebarea, pe care mi-o puneam atunci dar nu-i aflam răspuns, o dezleg azi. Ei coborau din munţii şi din pădurile lor pentru ca prin albul cămăşilor lor de cânepă să contracareze negrul sufocant al cărbunelui. Aveau nişte priviri impenetrabile care nouă, celor ce începeam să devenim orăşeni, ni se păreau primitive, ca să nu zic mai rău. Dar ei priveau într’o lume care pentru noi se scufundase, pe care nici eu n’o mai întrezăream decât în visele mele de postul Crăciunului, dar care pentru ei încă exista.

Ei aduceau străvechimea… într’o lume care se grăbea, alerga cu sufletul la gură, se sufoca în cursa pentru modernizare. Ei, tacit, prin jocul lor, spuneau că ceva se pierde definitiv, iar lumea va regreta amarnic că nu a ştiut la timp să reţină cât de cât din ceea ce se pierde. Ei ofereau lumii ceva din ceea ce, chiar atunci, odată cu jocul lor, pentru că, dacă acesta nu era receptat decât de vreun naiv cum eram eu, se pierdea definitiv.

Momârlanii.
În Valea Jiului.
La Petroşani.
Miron Scorobete

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Calul TROIAN din telefonul copilului tău

GAIA din ScoculURZICARULUI ۞ GAIA, zeița primordială, zeița...

Sfatul TITANILOR din Cheile ROȘIEI

Pilonul Getic Dr. Abdel Hakim Awyan, păzitorul înțelepciunii...

Urlătorul din CHEILE TĂII

Fariseii “Unii farisei din norod au zis lui Iisus: „Învăţătorule,...

Alergând printre GIGANȚI

Running with GIANTS@ Retezat SkyRACE 🔥 18 iunie 2022 🔥 a zecea...

Bunicul lui PROMETEU

Prin Cheile Tăii Maleficul 🐷 CRÂSNIC Fiul Diavolului. Un crâsnic...

ELFUL de pe Drumul Lupilor

Drumul Lupilor  & urieșii mici din 💪🏽 💪🏾Valea Hiperboreei 💪🏿...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

Templul lui APOLO de pe SLIMA

Zeul luminii ☀️ Apolo, zeul zilei, al luminii și al artelor, al...

Războiul Titanilor

Triumful asupra Uriașilor În anul 86, Roma pornește din nou într-o...

Legăturile dintre cer și pământ

Momârlele din 💪Ținutul TITANILOR© Gabriela Braniște Materiale...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

TYPHON 🔥 Tatăl lui PROMETEU

Povestea Pelasgilor 🇷🇴 O poveste inspirată din evenimente istorice...

Momârla din GÂRBOVU

GÂRBOVU TARTAROS La începutul erei noastre, într-un răvaș trimis...

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

Harta urieșilor din Ținutul Momârlelor

Valea JIULUI 50 de km lungime 50 de urieși din piatră 6 masive...

Războiul Titanilor

Triumful asupra Uriașilor În anul 86, Roma pornește din nou într-o...

Uriașul din Cheile Băniței

Poarta de intrareîn Valea JIULUI Practic Ținutul Momârlanilor începe...

Pumnul Dracului din Peștera Dracului

Cascada Dracului& STRĂJERII 💪 💪 Obiectivele turistice se află la...

O poveste NFT inspirată din evenimente reale!

Mama Dragonilor Istoricul antic Herodot a furnizat primele...

Poarta de intrare în Valea lui RHABON

Vârful Cândet & bătrânul RHABON Primele însemnări legate de râul...

Urmașii GETO-DACILOR din Valea JIULUI

⚔️ 🔥 GETÆ 🔥 🏹🏹 GETO DACII ⚔️ Din Ținutul Momârlanilorspre 🔥 Ținutul...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT