Sânvăsâi, împăratul anului ۩

by | Dec 29, 2021

Crăciunul Mic

Momentul critic al
reînnoirii timpului
۩

Anul Nou, celebrat pe 1 ianuarie, chiar dacă reprezintă o ajustare destul de târzie a calendarului, este însoțit, la momârlani ca şi în alte părți ale țării, de o suită de tradiţii pitoreşti şi cu bogate semnificații simbolice. Mai mult de un mileniu creştinii au sărbătorit Anul Nou Civil în ziua de Crăciun, în imediata apropiere a solstițiului de iarnă (…), în Țările Române până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Amintirea acelor vremuri este încă proaspătă de vreme ce în unele sate bănăţene şi transilvănene ziua de 1 ianuarie se numeşte şi astăzi Crăciunul Mic.

Dorind să înlăture obiceiurile precreştine efectuate la Calendele lui Ianuarie, Biserica a mutat, la începutul mileniului I d.Hr. Anul Nou de pe data de 1 ianuarie la 25 decembrie, pe locul unde adusese anterior şi Naşterea Domnului de la Bobotează (6 ianuarie). Adunarea laolaltă a trei mari sărbători, una creştină, Naşterea lui Iisus şi două precreştine, Naşterea zeului Mithra şi Anul Nou, în ziua numită Crăciun în sud-estul Europei, a generat un amestec al practicilor noi cu cele vechi (…).

Sfântul Vasile cel Mare

Mai mult de un mileniu creştinii au sărbătorit Anul Nou la 25 decembrie, împreună cu Naşterea Domnului. (…) În ziua rămasă fără sărbătoare oficială, 1 ianuarie, Biserica a pus o sărbătoare creştină, Sfântul Vasile cel Mare. După readucerea Anului Nou de la 25 decembrie la 1 ianuarie, pe vechiul lui loc, românii l-au numit Crăciunul Mic. Din acest motiv obiceiurile de Crăciun, Anul Nou Civil și Bobotează, care formează laolaltă ciclul Sărbătorilor de Crăciun sau de An Nou Civil păstrează numeroase elemente comune, caracteristice scenariului de renovare rituală.

Sânvăsâi (Sfântul Vasile) (1 ianuarie) 

Prima zi a anului este o zi a veseliei, a bucuriei, a petrecerii, o zi dedicată Sfântului Vasile, o zi în care toți se bucură de anul cel nou, dar în care în special cei cu numele Vasile se simt chemaţi la veselie. În popor, sfântului care patrona prima zi a anului i se spunea Sânvăsâi. Ca reprezentare mitică, care a avut norocul să primească la împărțirea sărbătorilor prima zi a anului, Sânvăsâi deschide generația sfinților tineri (Dragobete, Sântoaderii, Sângiorzul).

El însuşi este considerat un fecior holtei, împărat al iubirilor care joacă și cântă, stă călare pe poloboc și chefuiește. De aceea şi oamenii trebuie, în ziua lui de celebrare, să fie bine dispuşi, să petreacă şi să se veselească. Ziua de început a anului mai este dedicată de biserica creştină deopotrivă Sfântului Vasile cel Mare şi Tăierii cea după Trup a Domnului. Anul Nou începe cu Sânvăsii (sau Sânvăsâi) – numele vechi al Zilei Sfântului Vasile – “împăratul” sau “stăpânul anului”. 

Numele derivă din grecescul basileos – “împărat”, “domn”; de aici au rezultat, prin intermediar latin (basilica), biserică/băsearică (la aromâni), dar şi busujoc – “floarea împăratului” sau “a Domnului” (din latinescul basilicum), numele (greco-catolic Bazil, dar şi termenul aromânesc văsălie (de origine grecească – cu sensul de “împărăție”, “domnie”)”. O seamă de mărunte credinţe şi obiceiuri precreştine cu tentă magică, sunt legate de prima zi a anului.

De exemplu, tot gunoiul ce se mătura în casă în intervalul dintre Crăciun şi Anul Nou, în dimineața zilei de ,,Sânvăsâi” se ducea afară şi se împrăştia pe sub pomii fructiferi, pentru a aduce roadă sau i se dădea foc şi se afumau vitele cu el, să fugă bolile şi să fie sănătoase. Sau credințe privind timpul: Dacă în noaptea de Sânvăsâi cerul va fi senin, anul întreg va fi secetos, iar dacă va fi înnorat, va fi un an ploios. Sau: „Se credea, de asemenea, că, dacă în ziua de Anul Nou vor fi ger şi zăpadă din abundenţă, anul va fi bogat in recolte şi în nunți. Iar, dacă ziua de Sfântul Vasile nu va fi prea friguroasă, vara va fi temperată, iar fânul bogat. 

TIMPUL

Momentul critic al reînnoirii timpului – al morții timpului vechi şi al renaşterii timpului, al naşterii unui timp nou, mereu dorit mai bun, coincide simbolic cu noaptea de revelion: stingerea luminilor la miezul nopții echivalând cu moartea timpului vechi, haosul din care se va naște timpul cel nou, întâmpinat cu explozii de bucurie, cu îmbrăţişări și urări de sănătate şi belşug, petrecere şi veselie.

Într-adevăr, obiceiurile legate strict de Anul Nou, astăzi, cuprind ritualuri, cântece augurale şi cu rol de incantații magice, pentru reînnoirea timpului şi asigurarea unui An Nou bun, cu spor la toate şi belşug, precum Sorcova  (în dimineaţa zilei de 1 ianuarie) şi Plugușorul. MOMÂRLANII de Ioan Dan Bălan & Elisabeta Bogățan

360 °
♰ Sânnicoară
Moliftele Sfântului Vasile

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Templul lui APOLO de pe SLIMA

Zeul luminii ☀️ Apolo, zeul zilei, al luminii și al artelor, al...

ELFUL de pe Drumul Lupilor

Drumul Lupilor  & urieșii mici din 💪🏽 💪🏾Valea Hiperboreei 💪🏿...

Urieșii din Valea HIPERBOREEI

Valea HIPERBOREEI Tracia Pelasgică / DACIA Preistorică Mihail...

Urieşii de pe Vârful Măgura

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Portalul din Valea Iarului

Valea Hiperboreei E X T R A T E R E S T R U L Gazda noastră de...

Bunicul lui PROMETEU

Prin Cheile Tăii Maleficul 🐷 CRÂSNIC Fiul Diavolului. Un crâsnic...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Poarta de intrare în Valea lui RHABON

Vârful Cândet & bătrânul RHABON Primele însemnări legate de râul...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

Ținutul Momârlanilor LIVE @ Evenimentul ZILEI

Despre ۩ ancestralitatea۞ ஜ Văii JIULUI ⊕ ⌘@ Leonardo TONITZA...

Top 3 Circuite din Valea JIULUI

& top 10 obiective turisticedin Ținutul Momârlanilor Ținutul...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Calul TROIAN din telefonul copilului tău

GAIA din ScoculURZICARULUI ۞ GAIA, zeița primordială, zeița...

Uriașul din Cheile Băniței

Poarta de intrareîn Valea JIULUI Practic Ținutul Momârlanilor începe...

Portalul din Valea Iarului

Valea Hiperboreei E X T R A T E R E S T R U L Gazda noastră de...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

GAIA din Scocul Urzicarului

Încă de la ✨facerea lumii ✨ 8500 de ani de continuitate … în piatră...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT