Rețetă Tradițională
Ciobănitul este practicat de momârlanii din localitățile Câmpu lui Neag și Uricani care continuă tradițiile și obiceiurile pastorale de mii de ani.
La stâna Buta se mai produce unt de oaie prin metodă tradițională. Smântâna se bate într-un vas numit bădâni (putinei), care seamănă cu un butoiaş înalt cam de 70-75 cm, de formă tronconică, cu matca (un disc cu orificii şi o tijă).
Baterea trebuie se face ritmic şi uniform, cu o cadenţă, de circa 100 de bătăi pe minut, circa 20-30 de minute și se termină doar atunci când la suprafaţa smântânii încep să apară aglomerări de unt de diferite dimensiuni.
Untul este cules cu o lingură mare şi frământat ca să se elimine excesul de lichid, numit zară. După eliminerea zarei untul este spălat în mai multe ape. Apa trebuie neapărat să fie rece (temperatura ei variază între 10 şi 14 °C). În timpul spălării untul este frământat permanent, până ce apa curge limpede. Vezi mai multe rețete tradiționale momârlănești.