Vârful Peleaga (2509 m)
„patres progenitores“ | PELASGOS
În jurul Văii JIULUI, abundă poveștile și legendele din vremuri demult apuse despre Urieși, Titani & Căpcăuni. Chipuri schimonosite de durere se pot vedea și în prezent pe stânci și pe pereții din piatră. Pausania spune: „după cum povestesc arcadii, cei mai vechi locuitori ai Eladei, consideră pe Pelasgos, cel dintâi om născut pe pământ“.
Era din neamul Titanilor şi acest lucru s-a păstrat în memoria colectivă a geto – românilor – pelasgi. Este considerat şi de N. Densuşianu (Dacia Preistoricã) „patres progenitores“ adică primul strămoş, de acelaşi sânge. Pelasgus este la originea neamului titanilor. Acest urieș, Pelasgus, despre care se crede că ar fi și el de la originea neamului titanilor, ar fi trăit chiar în zona munților Retezat, în prezent cel mai înalt vârf din munții Retezat numindu-se Peleaga (2509 m)…
Zeii nu ar fi reuşit să obţină victoria dacă nu ar fi fost ajutaţi de un erou cu o forţă extraordinară, Greuceanu, Iovan Iorgovan. Se lupta cu Urieșii cu ghioaga, iar când obosea se lua lua la trântă cu ei, izbindu-i de pereții mari de stâncă, chipurile lor rămânând impregnate pe piatră…
Cheile Baniței
Poarta de intrare în ținutul
ancestral al momârlanilor.
Iovan Iorgovan este un personaj din mitologia românească similar cu Hercule. În legendă Iovan este numit “fiu de rămlean” adică “fiu de rumân.” În varianta românească hidra fuge de Iovan Iorgovan și se adăpostește în munți… Acolo, sus pe Muntele Oslea… Iovan Iorgovan își încearcă paloșul pe o stâncă uriașă care se prabușeste și formează podul de la Ponoare.
În zona Cheilor Baniței are loc a doua luptă unde eroul îi taie unul dintre cele cinci capete. Hidra străpunge muntele și fuge, lăsând în urma sa un traseu sinuos, straniile chei… cu speranța că va ajunge prima să se scalde din nou în izvoare termale pentru a-și reface puterile. Iorgovan însă ajunge primul, se scaldă, prinde puteri și de fiecare dată îi mai taie hidrei câte un cap…
Mai mult despre Elada,
Pelasgos & Ariminii …