Tranziția JUSTĂ în planeta sabotorilor economici ai Văii JIULUI

by | Sep 23, 2023

Despre obștea 🐑
momârlanilor asupriți 

Avem toate ingredientele pentru a se trăi foarte bine în Vale și să nu mai fie nevoie ca oamenii să plece, să se mute în altă parte – nu avem încă unitate. Le luăm pas cu pas pentru a mai depăși o bornă în abordarea noastră de unificare a tuturor resurselor necesare unei tranzițîi într-adevăr juste. Despre închiderea minelor și a preparațiilor miniere prin sprijinul producătorilor din zona montană – tranziția justă – un alt sabotaj industrial servit pe tavă Văîi JIULUI care are scopul de a asupri comunitatea momârlanilor culmea prin obștea sătească proprie a lor – prin reprezentanții lor.

Extras din Ziarul Văii JIULUI – un articol care trebuie citit de fiecare momârlan în parte, un articol menit să elimine principala problema a Văii JIULUI – inexistența finanțărilor din cauza alocării eronate a zonelor de momârlani – orașelor din Vale, Cimpa fiind înregistrată ca și o stradă din Orașul Petrila și așa mai departe.

Prima formă de organizare statală a românilor, Valea JIULUI! Astăzi vom discuta despre tranziția justă și despre momârlanii asupriți din Valea JIULUI. Această Vale a lui RHABON menționată ca prima formă de organizare statală a românilor, de către Cavalerii Ioaniți, încă din 1241, formă de organizare – care se pare că deranjează pe mulți, din moment ce aproape toate inițiativele statului român referitoare la această zonă sunt din fașă proiecte menite să eșueze lamentabil.

Și totul prin concursul momârlanilor mândrii, momârlanii din instituțiile acestui stat care eșuează cum am spus lamentabil de zeci de ani să asigure suportul necesar tranziției juste, de la minerit spre alte activități economice sustenabile – dacă tot ei au închis brusc și agresiv întreaga economie a zonei. Pas cu pas spre vestitia tranziție justă.

Băștinașii ancestrali DEX / JUST: conform cu adevărul sau cu echitatea; drept, adevărat, echitabil. ◊ (Despre oameni) Care acționează și judecă în conformitate cu dreptatea. ◊ Fundat, legitim, legal. 2. Potrivit2, corespunzător. – Din fr. juste. Prin definiția pe care o regăsim în DEX, cuvântul JUST este corelat cu adevărul, dreptatea și iar într-un mod corespunzător celălalt cuvânt “tranziție” ne poartă de la traiul de zi cu zi al oamenilor locurilor din trecut spre viitor. Dacă în trecut acești băștinași ancestrali au fost nevoiți pentru o scurtă perioada să își asigure traiul de zi cu zi din fundul pământului – din minerit – în vremurile noastre aceștia s-au întors la vechile obieciuri ancestrale – transhumanța, de dată aceasta o versiune modernă.

De ce am adăugat cuvântul modern? Pentru că bătrânii din obștea momarlanilor nu mai sunt nevoiți să plece cu turmele în transhumanța clasică – dar au început copii lor să plece – și din păcate să nu se mai întoarcă. Transhumanța modernă.

90% finanțare gratuită – obiectiv ratat de administrația momârlăneasca a urbei. Când spunem „montan” în județul Hunedoara, imediat ne gândim la suprafața Văîi Jiului, ce reprezintă o treime din suprafața județului, din care fac parte unii dintre cei mai falnici munți din Carpați: Retezat, Parâng, Vâlcan sau Șureanu!

Astăzi despre sprijinul producătorilor din zona montană, tranziția Justă a Uniunii Europene, Agenția Naționala a Zonei Montane, Ziua Naționala a Muntelui, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Schema europeană de „Produs Montan”, cursuri de formare profesională gratuite ( „tânărul fermier” „dezvoltarea unei mici ferme” „Fermă vegetală”), cursuri necesare pentru a se obține finanțări de la APIA și alte organisme / cursuri pentru înființare de „Punct gastronomic local”. Despre cei 100.000 de locuitori ai Văii, cu pășuni întinse și mulți crescători de animale.

Cum să lipsească Valea Jiului, o zonă cu peste 100.000 de locuitori de pe lista birourilor deschise de  Agenția Naționala a Zonei Montane în localități și zone montane din țară? Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate acorda finanțare doar pentru dezvoltarea rurală. Aici a fost marea problemă, că cei din satele aparțînătoare orașelor nu puteau accesa aceste programe. Pe programul european nu s-a rezolvat nici acum, dar pe programe naționale s-a rezolvat!

Pe bugetul Agenției Naționale a Zonei Montane, cum a fost și cu centrele de lapte, nu a existat această limitare, deci s-au încadrat și cei care pe cartea de identitate sunt dintr-un oraș, deși locuiesc de fapt într-un sat aparțînător. În Valea Jiului toate localitățile au sate aparțînătoare, de la Est la Vest, cu crescători de animale și oameni dornici să investească în agro-turism, dar care nu o pot face? Foarte mulți doreau să facă micro ferme, pensiuni etc., dar … s-au pierdut foarte multe oportunități și fonduri europene în perioada 2014-2020. Abia însă a început exercițiul financiar european pentru 2023-2027, deci trebuie accelerate demersurile… !

Vinovatul de serviciu!?

Totul prin concursul momârlanilor mandrii și a ignoranței lor a membrilor comunității care îngreunați de povara zilnică îi lasă pe acești conducători ai obștei la cârma spre dezastrul generațiilor următoare. Urbea unde activează unul din cele mai mari composesorate din Valea lui RHABON, unitatea teritorial administrativă fiind de asemenea condusă de un momârlan asistat de un vice la fel de momârlan ca și el, urbea care în opinia noastră definește principalul potențial spre tranziția justă – de la minerit la turism, produse tradiționale, meșteșugărit și artizanat, a ratat construcția unui centru de colectare al laptelui – finanțat 90% de către statul român.

Ce fac ei totuși între timp!? Peștele de la cap se împute într-adevăr. Direcția diametral opusă de strategie de alocare a fondurilor – prioritate de finanțare – prezentă atât în Master Planul pe Turism  – lansat în consultare publică (revenim cu analiza detaliată a lui) cât și în inițiativele Consiliului Județean – auto-sabotajul prin finanțarea Planetei Petrila în detrimentul momârlanilor amărâți din prima obște momârlănească a Văii – definesc cercul vicios care începe și se termină de la fiecare individ în parte – capabil sau nu – să înțeleagă această realitate dar mai ales capabil să spună – este de ajuns, vrem altceva, vrem într-adevăr tranziție justă și vrem să încetați cu aceste sabotaje industriale efectuate prin omisiune.

Primul pas spre a opri depopularea zonei! Valea Jiului are nevoie de un centru de colectare al laptelui și are într-adevăr nevoie de o filiala a Agenției Montane pentru primul pas spre a opri depopularea zonei.  Valea Jiului, într-adevăr are nevoie de o alternativă la indolența roșie din capitala județului și nu numai. Surse:  www.azm.gov.ro, ZVJ, D’Ale Carnavalului – Mafia porcilor 🐖 & Prima formă de organizare statală a românilor, Ţara de Piatră, Ţara Lytua (Valea JIULUI – Hațeg – GORJ).

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Cabana MONTANA

Locul de rugăciune ♰ ♰ al geto-dacilor Vf. Mutu...

Spre Dealul Babii (MEGALITUL)

Pe Drumul Poștalioanelor 💪 ... drumui lui Traian sau „drumul...

Soarele ☀️ RA ⭐ pe crucea străbunicului meu ✟

MA۩RA⭐MUREȘ Din Ținutul Momârlanilor spre Țara Luanei ☀️ RA ⭐ Ei...

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

Hidra din Cheile Baniței

I O R G O V A N Podul de la Ponoare& Cheile Baniței  Iovan...

ELFUL de pe Drumul Lupilor

Drumul Lupilor  & urieșii mici din 💪🏽 💪🏾Valea Hiperboreei 💪🏿...

Alergând printre GIGANȚI

Running with GIANTS@ Retezat SkyRACE 🔥 18 iunie 2022 🔥 a zecea...

Kogayon, Muntele Dragostei.

Semnele Muntelui Pe Vârful Muncelului la Omul de Piatră. Aflat în...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...

Portalul din Valea Iarului

Valea Hiperboreei E X T R A T E R E S T R U L Gazda noastră de...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

Stațiunea PHARANX

În Valea lui 🔥P R O M E T E U 🔥 Ținutul Titanilor 🔥 Brainstorming...

GELONOS

Apele primordiale 🌊 🏹  GELONOS ⚔️  Fratele⚔️ Sciților &...

ELFUL de pe Drumul Lupilor

Drumul Lupilor  & urieșii mici din 💪🏽 💪🏾Valea Hiperboreei 💪🏿...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...

Top 3 Circuite din Valea JIULUI

& top 10 obiective turisticedin Ținutul Momârlanilor Ținutul...

Portalul din Valea Iarului

Valea Hiperboreei E X T R A T E R E S T R U L Gazda noastră de...

Strigoiul din Ținutul Momârlanilor

Strigoii, moroii& vârcolacii ☠️ Strigoii, moroii, vârcolacii...

Războiul Titanilor

Triumful asupra Uriașilor În anul 86, Roma pornește din nou într-o...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT