Cârnatul Geto-Dacilor
Rețetă Virșli Momârlănești: Virșli sunt un preparat tradițional specific județelor Hunedoara și Alba. Preparat din carne de oaie sau capră în amestec cu carne de porc și înveliți într-o folie naturală protectoare. Sunt un produs asemănător crenvurștilor dar sunt mult mai subțiri și în același timp mai lungi. Afumați, copți și condimentați cu boia de ardei și usturoi rețeta diferă de la fiecare regiune în parte până la fiecare familie de gospodari astfel încât neexistând rețetă unică produsul nu poate fi omologat ca și produs cu indicație geografică atestată.
Șiglăul Mic
Carnea de oaie & slănina de porc proaspătă se toacă prin ciur mărunt se condimentează și se amestecă. Se lasă să se odihnească 24 ore. După aceea se frământă din nou, se adaugă condimente și sare după gust. Se fierb oasele și cu gelatina rezultată, se mai frământă încă o dată carnea, după se trece la procesare. Se procesează doar pe mațe de oaie originale. Între timp se face focul la cuptor pentru coacerea virșlilor. După coacere și afumare, se lasă la rece și următoarea zi se videază, ca să rămână fragezi. Se pot consuma opăriți sau la grătar pe jar. Pentru a fi consumați opăriți se pune apa la fiert se așteaptă până la fierbere după care se pun virșlii la fiert și se lasă până se ridică deasupra apei. Vă doresc poftă bună. Constantin Daniel
Fiecare producător local folosește o rețetă proprie transmisă din generație în generație încă de pe timpul geto-dacilor de unde și denumirea de “Cârnatul Geto-Dacilor”. Astăzi mergem în gospodăria Constantin din Șiglăul Mic unde toate produsele tradiționale sunt axate pe oaie. O să vedem împreună procesul de copt al virșlilor și în același timp rețeta urdei momârlănești. Contact producător local, Constantin Daniel, 0726905744, membru în Composesoratul 818.