Antonie Matei Solomonarul

by | Nov 16, 2021

Solomonarii

Verişorii mei primari, llie şi lon din satul Dobreşti, care au locuit mai mult timp cu bunicul nostru, Nicolae al Catanii (născut în anul 1877 în satul Dobresti) mi-au relatat lucruri interesante, auzite de la acesta, despre Antonie, lucruri pe care, se presupune că le ştia de la tatăl său. Se pare că prin 1870-1880, acest Antonie avea în jur de 40 de ani, deci putem admite că s-a născut în perioada 1830 – 1840. După unele informații , el ar fi venit de prin Țara Hategului şi s-a stabilit în Taia, puțin probabil însă. Mai sigur este faptul că ar fi fost localnic din partea de sud a satului Dobreşti şi l-ar fi chemat Dobre.

Conform tradiției populare locale, satul Dobreşti a fost întemeiat cu „hăt, mulți, mulți ani în urmă” de către doi frați numiţi Dobre. Unul s-a aşezat în partea de sud iar celălalt în partea de nord a satului actual. Urmaşii lor au purtat toți numele de Dobre, ca apoi, de-a lungul secolelor să apară în sat gineri proveniti din satele învecinate: Lunca de Jos, Taia, Jieț, Cimpa, apărând, cum era și normal, nume din aceste sate: Androne, Preda, Nicolae, etc. Se pare că acest Antonie (Dobre?) ar fi locuit în partea sudică a satului Dobreşti, cam în dreptul podului de peste râul Jieț care face legătura cu cătunul Predoni. Apartenenţa satului Dobreşti la biserica din Taia ar justifica prezența lui Antonie ca şi diac la aceasta.

Cert este că după informațiile transmise de Nicolae al Catanii şi de alții, acest Antonie avea chiar şi puteri tămăduitoare prin citirea Psaltirii, dar el mai „citea şi în stele” şi-ți spunea viitorul.

A făcut multe previziuni care, conform legendelor, s-ar fi adeverit. Spunea că vor veni vremuri când păsările cerului cu ciocul de fier vor aduce şi bine oamenilor, dar mai mult rău, războaie şi foamete. El mai spunea că nu peste mult timp casele, acoperite atunci cu şindrilă, vor fi acoperite cu „pământ ars”, adică cu țiglă.

Vor veni apoi vremuri când nu se va mai înțelege tată cu fiu, frate cu frate, îți vor dărâma casa ca să şi-o construiască pe a lor, se vor înjunghia rudele între ele pentru o palmă de pământ.

Oamenii se vor înmulți ca şi ciupercile, de nu-i va mai încăpea pământul şi neavând cu ce trăi, se vor mânca unii pe alţii. Va pieri ruşinea din lume şi cei tineri nu se vor mai sfii în toate treburile. Acestea vor fi vremurile de pe urmă, când se va omorî frate cu frate, vor cădea până şi frunzele bradului, căci Dumnezeu ca pedeapsă va lua şi apa de pe pământ.

Aşa după cum am menţionat anterior, Antonie a intrat în legendă, faima lui creând o aureolă şi celor care au urmat după el şi s-au învrednicit cu „cititul” în stele, primind, la rândul lor, apelativul „Antonie”, indiferent de prenumele pe care îl purtau. Despre unul dintre aceştia ne dă date preotul Traian Moşic, care ne vorbeşte de un ,,Antonie” Matei Solomonarul.

Ce înțelegem prin solomonar? În Micul dicționar enciclopedic găsim următoarea definiție: Astronom; cel care ştie să prevestească vremea şi să calculeze date calendaristice. Dicționarul religios ne prezintă definiția următoare: „Solomonar (în credințele populare) – persoană care pretinde că ştie să citească în stele, să stăpânească ploile, furtunile, să prevestească mersul vremii.

În fine, Marcel Olinescu, făcând referire la aceşti solomonari afirma că: „Românii cred despre ei (despre solomonari n.a.) că sunt oameni tare evlavioşi şi mai ales cu multă ştiinţă de carte şi foarte deschişi la minte.

Oricum, preotul Traian Moşic l-a cunoscut pe acest Matei, zis tot Antonie, descriindu-l ca fiind „un bătrânel mărunțel, simpatic, cu păr alb, retezat, cu cărare pe mijlocul capului, cu o barbă albă ca un călugăr, ştiutor bine de carte şi de oameni. Citea Psaltirea, avea Păscălia şi Zodiacul, toate cu litere de potcoave (chirilice). Îl aflai în orice comună sau sat, nu numai pe Valea JIULUI, ci și prin Țara Hațegului, pe la Orăștie. Extras din “Satul meu de altădată” de Dumitru Gălătan JIEȚ.

Vezi mai mult despre Solomonari în “Legenda Blajinilor“, războiul împotriva uriașilor care au vrut să răstoarne cerurile… !

Daniel Roșca

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel Roșca

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Casa “La Gălățanu”

TEAMBUILDING La intrarea în Vulcan dinspre...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Castelul de VIS

Zona Iscroni / Aninoasa  Complexul Casa de Vis...

Cabanele lui PROMETEU

Zona TelescaunStațiunea Parâng Cum se urcă spre...

Cabana Veverițelor

 Cabana BRAZI La poalele Munților Vâlcan...

Cabana dintre brazi

Prin sălbăticie O lume ascunsă ! Te invităm...

Cabana MONTANA

Locul de rugăciune ♰ ♰al geto-dacilor Vf. Mutu...

Cabana SKY

Zona RUSU  Cabana Sky se află la numai 2 minute...

Titanul din Gârbovu

DN66A / GârbovuDrumul lui Băsescu Poarta de intrare în Rezervația...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

Top 10 SFINCȘI din Valea JIULUI

Ținutul Momârlelor     Top 10 SFINCȘI  Încă de la străvechii...

Oamenii de Piatră ♦ Momârlele

Momârle Oameni de Piatră, Momâi. Termenul de Momârle, (de la care se...

Pelasgos din neamul Titanilor

Vârful Peleaga (2509 m) „patres progenitores“ | PELASGOS În jurul...

Urieșul MIC de pe Valea Morii

O lume ascunsă În Ținutul Lupilor, pe Valea Morii în sus spre...

Drumeții la Urieși

Drumeții prin Vale Momârlele de piatră În funcție de sezonul...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Urieşii de pe Vârful Măgura

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Urlătorul din CHEILE TĂII

Fariseii “Unii farisei din norod au zis lui Iisus: „Învăţătorule,...

Hidra din Cheile Baniței

I O R G O V A N Podul de la Ponoare& Cheile Baniței  Iovan...

Kogayon, Muntele Dragostei.

Semnele Muntelui Pe Vârful Muncelului la Omul de Piatră. Aflat în...

Oamenii de Piatră ♦ Momârlele

Momârle Oameni de Piatră, Momâi. Termenul de Momârle, (de la care se...

Urieșii din Valea HIPERBOREEI

Valea HIPERBOREEI Tracia Pelasgică / DACIA Preistorică Mihail...

Povestea vârfului RETEZAT

G R E U C E A N U &lumina cea de toate zilele… Cum ne povestește...

Sfatul TITANILOR din Cheile ROȘIEI

Pilonul Getic Dr. Abdel Hakim Awyan, păzitorul înțelepciunii...

Momârla din GÂRBOVU

GÂRBOVU La începutul erei noastre, într-un răvaș trimis...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...

Urieşii de pe Vârful Măgura

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...