Antonie Matei Solomonarul

by | Nov 16, 2021

Solomonarii

Verişorii mei primari, llie şi lon din satul Dobreşti, care au locuit mai mult timp cu bunicul nostru, Nicolae al Catanii (născut în anul 1877 în satul Dobresti) mi-au relatat lucruri interesante, auzite de la acesta, despre Antonie, lucruri pe care, se presupune că le ştia de la tatăl său. Se pare că prin 1870-1880, acest Antonie avea în jur de 40 de ani, deci putem admite că s-a născut în perioada 1830 – 1840. După unele informații , el ar fi venit de prin Țara Hategului şi s-a stabilit în Taia, puțin probabil însă. Mai sigur este faptul că ar fi fost localnic din partea de sud a satului Dobreşti şi l-ar fi chemat Dobre.

Conform tradiției populare locale, satul Dobreşti a fost întemeiat cu „hăt, mulți, mulți ani în urmă” de către doi frați numiţi Dobre. Unul s-a aşezat în partea de sud iar celălalt în partea de nord a satului actual. Urmaşii lor au purtat toți numele de Dobre, ca apoi, de-a lungul secolelor să apară în sat gineri proveniti din satele învecinate: Lunca de Jos, Taia, Jieț, Cimpa, apărând, cum era și normal, nume din aceste sate: Androne, Preda, Nicolae, etc. Se pare că acest Antonie (Dobre?) ar fi locuit în partea sudică a satului Dobreşti, cam în dreptul podului de peste râul Jieț care face legătura cu cătunul Predoni. Apartenenţa satului Dobreşti la biserica din Taia ar justifica prezența lui Antonie ca şi diac la aceasta.

Cert este că după informațiile transmise de Nicolae al Catanii şi de alții, acest Antonie avea chiar şi puteri tămăduitoare prin citirea Psaltirii, dar el mai „citea şi în stele” şi-ți spunea viitorul.

A făcut multe previziuni care, conform legendelor, s-ar fi adeverit. Spunea că vor veni vremuri când păsările cerului cu ciocul de fier vor aduce şi bine oamenilor, dar mai mult rău, războaie şi foamete. El mai spunea că nu peste mult timp casele, acoperite atunci cu şindrilă, vor fi acoperite cu „pământ ars”, adică cu țiglă.

Vor veni apoi vremuri când nu se va mai înțelege tată cu fiu, frate cu frate, îți vor dărâma casa ca să şi-o construiască pe a lor, se vor înjunghia rudele între ele pentru o palmă de pământ.

Oamenii se vor înmulți ca şi ciupercile, de nu-i va mai încăpea pământul şi neavând cu ce trăi, se vor mânca unii pe alţii. Va pieri ruşinea din lume şi cei tineri nu se vor mai sfii în toate treburile. Acestea vor fi vremurile de pe urmă, când se va omorî frate cu frate, vor cădea până şi frunzele bradului, căci Dumnezeu ca pedeapsă va lua şi apa de pe pământ.

Aşa după cum am menţionat anterior, Antonie a intrat în legendă, faima lui creând o aureolă şi celor care au urmat după el şi s-au învrednicit cu „cititul” în stele, primind, la rândul lor, apelativul „Antonie”, indiferent de prenumele pe care îl purtau. Despre unul dintre aceştia ne dă date preotul Traian Moşic, care ne vorbeşte de un ,,Antonie” Matei Solomonarul.

Ce înțelegem prin solomonar? În Micul dicționar enciclopedic găsim următoarea definiție: Astronom; cel care ştie să prevestească vremea şi să calculeze date calendaristice. Dicționarul religios ne prezintă definiția următoare: „Solomonar (în credințele populare) – persoană care pretinde că ştie să citească în stele, să stăpânească ploile, furtunile, să prevestească mersul vremii.

În fine, Marcel Olinescu, făcând referire la aceşti solomonari afirma că: „Românii cred despre ei (despre solomonari n.a.) că sunt oameni tare evlavioşi şi mai ales cu multă ştiinţă de carte şi foarte deschişi la minte.

Oricum, preotul Traian Moşic l-a cunoscut pe acest Matei, zis tot Antonie, descriindu-l ca fiind „un bătrânel mărunțel, simpatic, cu păr alb, retezat, cu cărare pe mijlocul capului, cu o barbă albă ca un călugăr, ştiutor bine de carte şi de oameni. Citea Psaltirea, avea Păscălia şi Zodiacul, toate cu litere de potcoave (chirilice). Îl aflai în orice comună sau sat, nu numai pe Valea JIULUI, ci și prin Țara Hațegului, pe la Orăștie. Extras din “Satul meu de altădată” de Dumitru Gălătan JIEȚ.

Vezi mai mult despre Solomonari în “Legenda Blajinilor“, războiul împotriva uriașilor care au vrut să răstoarne cerurile… !

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...

Top 3 Circuite din Valea JIULUI

& top 10 obiective turisticedin Ținutul Momârlanilor Ținutul...

MOMÂRLELE din Piatră de pe KOGAYON

Semnul Kogayon Tradiții, credințe& obiceiuri la Momârlani...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

Prometeu și Grifonul Carpatin

ParângParangosPHARANX O incursiune în 💙💛❤️ȚINUȚUL URIAȘILOR 🇷🇴 ”În...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Urmașii GETO-DACILOR din Valea JIULUI

⚔️ 🔥 GETÆ 🔥 🏹🏹 GETO DACII ⚔️ Din Ținutul Momârlanilorspre 🔥 Ținutul...

Templul lui APOLO de pe SLIMA

Zeul luminii ☀️ Apolo, zeul zilei, al luminii și al artelor, al...

Stindardul de luptă al geților

DRACON Stindardul de luptă al geților 🐺 lupul cu trup de șarpe /...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

Templul lui APOLO de pe SLIMA

Zeul luminii ☀️ Apolo, zeul zilei, al luminii și al artelor, al...

Luptă și câștigă împotriva TITANILOR

O poveste NFT inspirată din evenimente istorice reale ⚔️ 🏹 Războiul...

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

MOMÂRLELE din Piatră de pe KOGAYON

Semnul Kogayon Tradiții, credințe& obiceiuri la Momârlani...

GELONOS

Apele primordiale 🌊 🏹  GELONOS ⚔️  Fratele⚔️ Sciților &...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Top 3 Circuite din Valea JIULUI

& top 10 obiective turisticedin Ținutul Momârlanilor Ținutul...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT