Pe Drumul Poștalioanelor 💪
… drumui lui Traian sau „drumul neamțului”.
Prin pasul Vâlcanului au putut trece carele cu poveri şi convoaiele, în timp ce, pentru cei aflați călare sau pe jos, existau atunci, şi mai există şi azi, numeroase poteci ce coboară în nordul Olteniei, printre altele, aceea de la Câmpu lui Neag la Tismana. Se pare, de altfel, că oamenii locului s-au folosit mai ales de aceste poteci, la fel cum calea dintre valea superioară a Streiului și Depresiunea Petroşanilor nu ducea cu un secol în urmă pentru localnici prin pasul Merişor-Bănița, unde era „pădure surdă”, ci peste plaiurile de pe flancul răsăritean al Retezatului.
Drumul prin Pasul Vâlcan are o istorie milenară, și poate că încă agatârşii şi grecii în Antichitate şi, sigur, romanii , în încercarea lor de a cuceri Sarmizegetusa Regia lui Decebal în timpul războaielor daco-romane, au urmat un asemenea traseu. Acest drum se continua cu drumul care trecea de la Vulcan, prin Crividia şi peste Pasul Dealu Babii – 931 m altitudine – la Crivadia şi ajungea în Țara Hategului, drum existent şi astăzi, dar folosit mai ales de localnici pentru nevoi pastorale.
💪 MEGALITUL 💪
[ circuit ] turistul în călătoria sa prin mitologia locurilor spre Dealul BABII, de la MEGALIT (pe valea fostei mine Bărbăteni) nu trebuie să rateze lumea păstrăvului de crescătorie cu gust de păstrăv de râu ( @ Păstrăvăria RUJOI ) de pe pârâul cu același nume. Deasemenea, călătorul nostru în aventura lui pe Drumul Poștalioanelor spre MEGALIT, cu intrare dinspre Merișor prin Pasul Merișor își poate trage răsuflarea la cabana ” LA UNCHIU “, o îmbinare a rusticului cu modernismul.