DRAGOBETELE
Năvalnic şi nestatornic, un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, un Zeu peţitor, un naş care oficiază în cer, protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor.
Este cunoscut şi sub numele de Zânul Dragostei ❤️ 💛 💙 DRAGOBETE.
“Primăvara iaraşi vie,
Natura ca să învie!
Oamenii să cânte şi să joace,
Fie doar Dragoste şi Pace!”
În dimineața zilei lui Dragobete, înveșmântați în straie de sărbătoare, flăcăi și fete se întâlneau şi porneau în cete, către pădure sau prin luncile din apropiere. Băieții adunau lemne pentru foc, iar fetele culegeau flori de primăvară și plante miraculoase, pe care le păstrau, fiind folosite apoi la descântece de dragoste.
Dragobetele este ziua în care întreaga suflare sărbătorea. Adunați în jurul focurilor Sacre, flăcăii și fetele stăteau de vorbă. Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi, păsările îşi aleg perechea pe viață şi se urnesc în construirea cuiburilor, iar ursul iese din bârlog.
De dragobete se spune că nimeni nu are voie să fie trist sau să plângă, deoarece aşa va fi tot anul şi va avea ghinion. În schimb, trebuie să petreacă şi să se veselească pentru ca tot anul să îi meargă bine şi să aibe parte de voie bună. Data de 24 februarie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece este care ziua marchează începutul anului agricol, adică începutul primăverii. Odată cu natura, reînvia şi dragostea!
De Dragobete ❤️ 💛 💙
Iubește Momârlănește!