⊙ Mureș ⊙ Sumer ⊙
Civilizația de pe Mureș
5.500-3.500 î.Hr. 🇷🇴 Turdaș Vinča
Arheologul egiptean Abdel Hakim Awyan, specializat în arheologia perioadei predinastice, spune despre stîlpul din incinta piramidei de la Saqqara (cca. 2900 î.e.n.) că se numeşte Djed (GET), cu sensul de ,,bătrân”, cuvînt folosit şi azi de egipteni atunci cînd se adresează bunicilor.
⊙ ⭐ RA ⊙ ⭐ este un zeu egiptean reprezentând o personificare a soarelui, fiind cel mai puternic din toți zeii. Era venerat la Heliopolis (Cetatea Soarelui). Reprezentarea obișnuită era a unui om cu un cap de șoim și cu un disc solar deasupra capului. Simbolurile lui Ra sunt discul și cercul cu un punct înăuntru ⊙
☀️ Zeul solar Mithra ☀️
Soarele simbolizează căldură și viață, început și sfârșit și unul dintre simbolurile arhetipale care se răgăsește în toate culturile lumii. Soarele dă viața și o ia, întreține viața și o distruge. Tot din el izvorăște semnificația horei românești, ea însemnand bucurie, entuziasm caldură și viață.
Mitra (soare, prieten, aliat) = Mitră (căciulă), reprezentând de asemenea zeul solar Mithra – un nume pe care îl regăsim în nenumărate nume româneşti, în diferite variaţii precum Mitran, Mitrovan, Mitrache, Mitru, Mitruţ, Dumitru, Dumitrache, Dumitrescu, Dimitrie etc.
Toponimia reprezintă arheologia unei limbi… câteva toponime românești: Ramna, Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Sărat, Râmetea, Rămeţi, Râmeţ, Râmeşti, Armășești, Arămești, Arad, Arieș, Arieșeni, Ardeal, Argeș, Deva, Devesel, Șivița, Șureanu, Vedea, Videle, Vederoasa etc. Alte cuvinte românești formate din rădăcina “Ar”: Arie, Arc, Arcă, Arcuș, Arcadă, Aramă, Artă, Armă, Armură, Armată, Arat, Arătare, Arhaic, Arhivă, Argint, Argat, Arhanghel, Armonie, Arpă, Arpegiu, Artizan, Argument e.
Înainte cu mii de ani de a se ridica piramidele în Egipt undeva între mileniile V și III î.Hr., a fost o cultură europeană ce se întindea în jurul fluviului Dunărea, pe teritoriul României, Serbiei, Bulgariei și Macedoniei, dar urme evidente ale acesteia regăsindu-se în toată Peninsula Balcanică. Este vorba de cultura Turdaș – Vinča. Numele culturii vine de la localitatea Turdaș aflată în partea central estică a Județului Hunedoara. În punctul Lunca din județul Hunedoara, în apropierea râului Mureș, a fost descoperit primul oraș din Transilvania – așezarea neolitică de la Turdaș, care datează ”de dinainte de piramide”.
Noul Ma RA Mureș
⊙ avem lumină pe Mureș ⊙
Ei sunt descendenți puri ai vechilor stăpâni ai lumii (…) înfățișarea și îmbrăcămintea prizonierilor de pe columnă se păstrează și azi (…) Momârlanilor le place să se autodefinească a fi urmașii dacilor, și nu ai oricăror daci, ci ai GETO-Dacilor liberi.
🏹 GETÆ ⚔️ HUNEDOARA ⊙ MA۩RA⭐MUREȘ ⊙ are cinci zone folclorice distincte: Țara Hațegului, Țara Moților, Ținutul Pădurenilor, Zona Orăștie și Noul MARAMUREȘ ✨ Ținutul Momârlanilor ✨ Stăpânii munților ✨ RA.
Surse
⊙ Semne Străvechi ⊙
⊙ Limba „Indo-Europeană” ⊙
⊙ Bunicii Egiptenilor [ ţΘώθ ] ⊙