„Ţara Lytua”
🇷🇴 Λιθου 🇷🇴
Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de ani. Noi, ca într-o rezervaţie a timpului, încă mai păstrăm vestigii din ea: colindele străvechi, elemente esenţiale ale portului, horea cu noduri care imită hăulitul lupilor. Dar ceea ce nu s-a băgat în seamă până acum şi se spune aici pentru întâia oară, în premieră absolută, este faptul că Epoca de Piatră, undeva, într-un loc anume, s-a perpetuat ea însăşi, cel puţin ca denumire, până încoace, către zilele noastre: prima formaţiune statală a românilor, cu un secol înainte de formarea Ţării Româneşti (Valahiei) se numea „Ţara de Piatră”.
„ŢARA DE PIATRĂ”
Ea cuprindea Gorjul şi partea de sud a actualului judeţ Hunedoara, Valea JIULUI. Este descrisă în Diploma Ioaniţilor, la 1247 cu numele de „Ţara Lytua” (Λιθου în greacă înseamnă „piatră”) şi era condusă de Voievodul Lytuoy („Pietrosul”). Am privilegiul de a fi locuitor al „Ţării de Piatră”, „Ţara Lytua”, în care Spaţiul Shengen s-a tot forţat să intre, dar a sosit timpul să ne mai gândim dacă-l primim sau nu, pentru că Ţara Haţegului, consemnată de asemenea în Document, făcea parte din ea, iar Voievodul Lytuoy a căzut în bătălia de lângă Haţeg.
În imagine: Stânci pe Valea Jiului, artera care face legătura dintre cele două părţi ale Ţării de Piatră, cea ardelenească şi cea oltenească.
Dacia Edenică M. Scorobete
360 ° Valea HIPERBOREEI 🇷🇴