Regina Munților
Ghidul Retezatului
A fost 7 ani cabanier la Cabana Pietrele, vară / iarnă, o femeie singură înfruntând natura sălbatică din Retezat. Marin Preda o numește pentru prima oară “Regina Munților” un titlu cu adevarat potrivit pentru Doamna de Fier a Retezatului. S-a născut în 1894 în Câmpul lui Neag, a trăit și a murit în Câmpul lui Neag. A fost considerată de către Casa Regală cel mai bun ghid turistic din Retezat și în același timp a fost decorată cu medalia virtutea militară pentru conducerea detașamentului trupelor române în spatele batalionului bavarez pe muntele Tulișa, armata română obținând o mare victorie.
La morminți
În zilele noastre încă se găsesc mărturii din trecut, mărturii despre această doamnă de fier, locul pe care legenda îl menționează ca fiind mormintele rușilor uciși, încă se mai poate distinge în Retezat spre zona Cioaca.
Răzbunarea cruntă
Având în posesie un ceas de aur dăruit de un lord englez, musafirul Contelui Kendeffy la Sfânta Maria Orlea, Maria a fost jefuită și violată în munții Retezat de către 5 ostași din armata rusă ceasul fiind motivul principal al agresiunii. În urma acestui viol întreaga viață i-a fost afectată, Maria necăsătorindu-se niciodată. Ïn al doilea incident cu rușii, Doamna de Fier întâlnește prin Retezat alți 5 soldați, pe care efectiv îi răpune prin rafale de la semi-depărtare, ulterior acoperindu-i cu pietre, locul fiind și astăzi vizibil în Retezat, loc denumit “La Morminți”. Doamna de fier nefiind căsătorită, nu a avut moștenitori, Doamna Mojoatcă, gazda noastră de astăzi, stră-nepoata Mariei Magdalena, a moștenit toate terenurile agricole și forestiere și ne aduce în prezent legenda acesteia.
Cufărul lui Magdalena
Cufărul cu corespodența Magdalenei precum și cu diferite obiecte personale a fost pierdut în momentul în care comuniștii au demolat satul Câmpul lui Neag, în 1988, puțin înaintea revoluției. Demolarea satului s-a făcut abuziv fără a anunța oamenii în prealabil momentul demolării caselor și gospodăriilor.
…. aceștia, locuitorii din Câmpul lui Neag trăindu-și viața cotidiană, auzeau soldații cum le descopereau acoperișurile caselor neavând timpul necesar pentru a-și lua măcar lucrurile personale și cele mai importante documente, actele de proprietate sau de stare civilă. În acest tumult a dispărut și cufărul cu amintirile Mariei Magdalena sub cupele buldozerelor comuniste.