Moş Nicolae / Sânnicoară

by | Dec 2, 2021

Sfântul Nicolae
(6 decembrie)

♰ in memoriam ♰
Gelu Vlădoiu 🇷🇴

Ca şi în cazul altor sărbători, în cazul zilei de 6 decembrie avem din nou suprapunerea unei sărbători creştine, Sfântul Nicolae, numit și Sânnicoară, peste sărbătorirea unei divinităţi populare mitologice, Moş Nicolae. De altfel, deşi Sânnicoară este termenul popular pentru Sfântul Nicolae, tradiţia populară i-a modificat încet-încet trăsăturile atât de mult, încât a ajuns să semene în povestiri mai mult cu personajul mitologic decât cu cel real din tradiția creştină.

Sfinţii Moşi

Moş Nicolae, divinitate populară din generația Sfinţilor-Moşi care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Nicolae din calendarul creștin (6 decembrie) sinonim cu Sânnicoară. Deşi în hageografia creştină Sfântul Nicolae, personaj real (episcop din Myra, mort probabil în anul 342) este apărător al dreptei credinţe în Iisus, în Calendarul Popular are atribuții neconforme cu ale unui sfânt.

Povestea Sfântului Nicolae

Poporul are habar mai puțin de identitatea şi biografia reală a Sfântului Nicolae, deşi îl ţine foarte drag. Sân Nicoară, cum era îndeobşte numit în lumea tradițională, este mai degrabă un personaj mitologic, în jurul căruia s-au ţesut legende diverse şi uneori năstruşnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc.

El ar fi al doilea sfânt făcut de Dumnezeu şi ar sta de-a stânga Acestuia (primul făcut, Mihail, are cinstea să stea de-a dreapta). Sân Nicoară (ajutat de Sân Toader) păzeşte Soarele, care are adesea tendința să fugă, ca un cal nărăvaş. Sân Nicoară e acum bătrân, dar în tinerețile lui unii zic că ar fi fost podar, iar alții că ar fi fost corăbier şi pescar (ca protector al corăbierilor, Sf. Nicolae este cunoscut pe scară largă, atât în Răsărit cât şi în Apus).

El ar fi oprit și apele Potopului pe vremea lui Noe. Se pare că ipostaza de Moş Niculae, cu obiceiul de a face daruri copiilor (dulciuri pentru cei cuminţi, însă nuieluşe pentru cei neastâmpărați) e o inovație orăşenească, prefigurând dărnicia mai substanțială a lui Moş Crăciun. Adevărata poveste a lui Moş Crăciun începe cu Moş Nicolae, care S-a născut în secolul al 3-lea în satul Patara, la nord de Bethleem. La acea vreme, regiunea era grecească, în prezent fiind coasta de sud a Turciei. Înstăriții părinţi ai lui Nicolae, care l-au crescut pentru a fi un creştin devotat, au murit din cauza unei epidemii când Nicolae era încă tânăr.

Ascultând cuvintele lui Iisus, Nicolae şi-a folosit toată moştenirea în scopuri umanitare, ajutându-i pe cei nevoiaşi şi suferinzi. Şi-a dedicat întreaga viață lui Dumnezeu şi a fost uns episcop de Myra când era încă tânăr. El a devenit cunoscut pentru generozitatea sa, pentru dragostea ce le-o purta copiilor și ca protector al marinarilor şi corăbiilor. Sub împăratul roman Dioclețian, care a persecutat creştinii fără milă, Nicolae a suferit pentru credinţa sa, fiind exilat şi încarcerat. Închisorile erau pline de preoţi, diaconi şi episcopi, nemaifiind loc pentru adevarații criminali. După eliberare, Nicolae s-a alăturat Consiliului de la Niceea în 325 d.H.r.

A murit la 6 Decembrie 343 în Myra şi a fost înmormântat în catedrala bisericii sale, unde se spune că moaştele sale emană un miros dulceag și au dus la formarea unei substanțe lichide despre care se spunea că are puteri tămăduitoare, ajutând astfel la adâncirea credinței în Nicolae.  Aniversarea morții sale a devenit zi de sărbătoare, respectiv Ziua Sfântului Nicolae. De-a lungul secolelor au apărut poveşti şi legende despre viaţa şi binefacerile Sfântului Nicolae. Toate acestea au ajutat la înţelegerea caracterului extraordinar al acestuia și de ce a fost atât de mult îndrăgit şi considerat protector al celor neajutoraţi şi neputincioşi.

Legende

Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care datorită situatiei financiare precare nu le putea oferi zestre pentru a se putea mărita. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, cel ajuns deja episcop, Nicolae, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază să afle cine-i cel care le-a făcut atâta bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, nobilul a stat de pază şi l-a văzut pe cardinal cum a lăsat saculetul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat şi de aceea a apărut obiceiul agățării şosetelor de şemineu.

Când tatăl fetelor a văzut una ca asta, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, dar bineînțeles că aceasta nu s-a întâmplat. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți de aur facuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur. (…)

O altă poveste spune că erau odată trei studenţi teologi care călătoreau spre Atena, unde doreau să studieze. Ei au înnoptat la un han și au fost atacați de proprietarul acestuia, jefuiți, omorâți şi apoi rămăşiţele lor ascunse. Cardinalul Nicolae călătorea pe același drum şi a înnoptat la acelaşi han. Noaptea el a visat despre crima săvârşită şi l-a luat la rost pe proprietarulul hanului, aflând astfel locul unde cei trei tineri fuseseră îngropați. Nicolae i-a dezgropat şi s-a rugat mult la Dumnezeu, iar cei trei tineri au înviat.

În Franța, istoria se refera la răpirea a trei copii de către un măcelar. Sfântul Nicolae s-a rugat mult şi i-a ajutat pe părinți să-şi recupereze copiii întregi. De atunci Sfântul Nicolae a devenit patronul copiilor şi al şcolarilor.

O altă legendă spune că, după călătoria pe care a făcut-o în Ţara Sfântă, încercând să meargă pe urmele lui Isus, Nicolae s-a întors în ţara lui pe mare. O furtună teribilă s-a abătut pe mare şi corabia stătea gata să se rupă. Nicolae a stat şi s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au rămas surprinşi de oprirea neaşteptată a furtunii. De  atunci, devenit patronul marinarilor şi al călătorilor.

Nenumărate alte povești spun despre Sfântul Nicolae că ar fi salvat oamenii de la foamete, acuzații pe nedrept, de la pedepse şi multe altele. El a săvârşit multe fapte bune şi generoase în secret, fără să aştepte nimic în schimb.

La mai puțin de un secol de la moartea sa, Nicolae era sărbătorit ca şi sfânt. Astăzi el este venerat în Orient ca un făcător de minuni, iar în Occident este patronul a unei mari varietăți de persoane: copii, marinari, bancheri, orfani, bucătari, muncitori, călători, comercianți, judecători, fete sau a se de măritat, studenţi, şcolari, al celor acuzaţi pe nedrept, captivi, etc.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca prietenul şi protectorul celor nevoiaşi aflaţi în impas. Marinarii, care îl consideră sfântul lor, au împrăştiat legendele despre faptele sale bune în toate colțurile lumii. Cel între sfinţi, Părintele nostru Nicolae, a trăit pe vremea împăraților Diocleţian şi Maximian. Mai întâi a strălucit prin vieţuire călugărească; iar pentru viața lui îmbunătățită a fost făcut arhiereu. Dar pentru că sfântul propovăduia cu îndrăzneală credinţa în Hristos a fost prins de mai marii cetății, a fost bătut şi chinuit, apoi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini.

Când marele şi binecredinciosul împărat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, împărat al romanilor, au fost eliberaţi din legături toți cei închişi şi, odată cu aceştia, şi Sfântul Nicolae, care s-a dus în Mira. Nu după multă vreme a fost adunat de marele Constantin cel dintâi sinod de la Niceea, la care a luat parte şi minunatul Nicolae.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni aşa cum arată Istoria vieţii sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Pe când aceştia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile ce le făcuse cu alții, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbați din Lichia. Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbați, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit cabații aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâți că au uneltit împotriva lui. Și așa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte.

Pe lângă acestea a făcut încă şi alte minuni. A păstorit dumnezeiește poporul ortodox și ajungând la adânci bătrâneți, s-a mutat către Domnul.

Dar Sfântul Nicolae nici după moarte nu și-a uitat turma sa. Că în fiecare zi face cu îmbelșugare bine celor ce au nevoie și-i izbăvește de tot felul de primejdii și nevoi. Căci și acum, ca și atunci, Același Dumnezeu lucrează prin Sfântul Său minunile Sale cele fără de număr… ♰ in memoriam ♰ Gelu Vlădoiu ♰ Ioan Dan Bălan & Elisabeta Bogățan, Momârlanii: tradiții, credințe, obiceiuri. Editura Confluențe, 2021.

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...

Legăturile dintre cer și pământ

Momârlele din 💪Ținutul TITANILOR© Gabriela Braniște Materiale...

Soarele ☀️ RA ⭐ pe crucea străbunicului meu ✟

MA۩RA⭐MUREȘ Din Ținutul Momârlanilor spre Țara Luanei ☀️ RA ⭐ Ei...

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

Top 3 Circuite din Valea JIULUI

& top 10 obiective turisticedin Ținutul Momârlanilor Ținutul...

Urieșul din Cascada Maria

Povestea Urieșului Povestea Cascadelor Valea Mării și Valea...

Alergând printre GIGANȚI

Running with GIANTS@ Retezat SkyRACE 🔥 18 iunie 2022 🔥 a zecea...

GELONOS

Apele primordiale 🌊 🏹  GELONOS ⚔️  Fratele⚔️ Sciților &...

TYPHON 🔥 Tatăl lui PROMETEU

Povestea Pelasgilor 🇷🇴 O poveste inspirată din evenimente istorice...

Ținutul Momârlanilor LIVE @ Evenimentul ZILEI

Despre ۩ ancestralitatea۞ ஜ Văii JIULUI ⊕ ⌘@ Leonardo TONITZA...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

Oamenii de Piatră ♦ Momârlele

Momârle Oameni de Piatră, Momâi. Termenul de Momârle, (de la care se...

Războiul Titanilor

Triumful asupra Uriașilor În anul 86, Roma pornește din nou într-o...

TYPHON 🔥 Tatăl lui PROMETEU

Povestea Pelasgilor 🇷🇴 O poveste inspirată din evenimente istorice...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Legăturile dintre cer și pământ

Momârlele din 💪Ținutul TITANILOR© Gabriela Braniște Materiale...

Piramidele lui Sfarmă Piatră

Sfarmă Piatră &P I R A M I D E L E 💪🏽 Piatra Zănoagei 💪🏾 Straja...

Kogayon, Muntele Dragostei.

Semnele Muntelui Pe Vârful Muncelului la Omul de Piatră. Aflat în...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Urieșul din Cascada Maria

Povestea Urieșului Povestea Cascadelor Valea Mării și Valea...

SCORPIA 🔥 Sora lui PROMETEU

Taine ancestrale ۞ Bunicul & sora lui PROMETEU 🔥 Plecând la...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT