Triumful asupra Uriașilor
În anul 86, Roma pornește din nou într-o frenezie și trimite un potop de legionari pentru a dărâma Țara Sfântă și pentru a înrobi poporul GETÆ coborât din Zei . Mărturia lăsată de poetul Marțial care îl numește pe împăratul Domițian „învingătorul uriașilor“ corelată cu lauda poetului Arruntius Stella adusă aceluiași împărat pentru „triumful asupra uriașilor” ne pun pe gânduri referitor la proporțiile statuilor de Geto-DACI de pe columnă și în același timp ne fac să ne gândim la utilitatea brățărilor getice unde cea mai mică cântărea 700 g iar cea mai mare 1.2 kg.
Titanii
Poporul GETÆ sunt hiperboreeni descendenți din uriașii sau vechii titani și odată cu ei s-au născut zeii. Acest adevăr era cunoscut și în primele secole d.Hr., dovedit de Cassius Dio în Istoria romană LXVII, 7, unde, după luptele de la TAPÆ din 89 d.Hr., mato Diogio, așa cum este scris în plăcile de plumb (numit Decebal de Cassius) a fost învins de Tettius Iulianus.
Generalul roman ia pseudonimul de Hyperborean (victor Hiperboreo namen ab orbe tulit – fiind victorios, a luat numele de Hyperborean).
Martor al evenimentelor trăite de Domițian, poetul Marțial, într-o epigramă adresată prietenului său care făcea parte din armata romană care urma să lupte cu neînfricatul imperiu GETÆ, scrie: „Soldat Marcellin, ți-ai propus să iei pe umerii tăi. cerul hiperboreean și stelele polului getic“.
Același autor numește victoria lui Domițian „hiperboreus triumphus” și mai departe: „De trei ori a trecut prin coarnele perfide ale Istrului Sarmatic; de trei ori și-a scăldat calul în zăpezile GETÆ; veșnic modest, a refuzat triumful care i se cuvenea și a adus cu sine doar renumele de a fi învins lumea hiperboreenilor“. Vezi mai mult 🏹 războiul împotriva uriașilor care au vrut să răstoarne cerurile ⚔️