Credințe și Superstiții

by | Oct 18, 2021

ANIMISMUL
credința primitivă

Superstiția nu este altceva decât credința primitivă bazată pe rămăşiţe ale animismului și magiei în spirite bune și rele, farmece, miracole, semne prevestitoare, vrăji, numere fatidice, etc. Falsa credinţă despre necunoscut, reprezentând atitudinea complexului de inferioritate faţă de realitatea imediată, aparent misterioasă.

Dacă vom încerca să lămurim și noțiunea de animism, atunci înțelegerea fenomenelor atribuite superstițiilor va fi mai ușoară. Animismul este o formă primitivă a religiei, când oamenii credeau în spirite și existența unor duhuri ale obiectelor (plante, ape, etc.) spiritualizate, personificare a fenomenelor naturii. Tematica superstițiilor este foarte bogată cu particularități evidente de la o zonă la alta a ţării și chiar de la un sat la altul. Redarea lor în totalitate este aproape imposibilă și nicidecum nu stă în puterea unui singur om, aşa că ne vom opri asupra celor mai importante.

Superstiții legate de
lucruri, obiecte sau unelte. 

Superstiții legate de lucruri, obiecte sau unelte. Superstițiile din această categorie sunt legate de modul de folosire de calitățile și însușirile acestora.

CIURUL Nu este indicat să priveşti prin ochiurile sitei pentru a nu-ți fi afectată ulterior vederea. Nu este permis cernutul făinii pe masă, acest lucru se face într-o copaie așezată pe un scăunel pentru a nu căpia oile. Tărâța rezultată nu se pune direct în vasul cu lături al porcilor din aceleași motive. Copiii nu au voie să așeze pe cap ciurul nici în joacă.

GĂLEATA GOALĂ Găleata goală este o obiectul celei mai cunoscute superstiții, cică dacă îți iese cineva cu găleata goală în cale îți merge rău, poţi să te întorci din drum. Unii țărani şi mai prăpăstioși chiar îi apostrofează pe cei care fac această imprudenţă. Pentru a evita acest conflict între părţi când mergeau cu găleţile după apă la izvor, femeile sau copiii aşezau ceva în găleata goală, un măr, o pară pentru a nu fi goală. Unele persoane care nu își arată pe loc dezamăgirea faţă de găleata goală merg mai departe, dar la câțiva pași întorc capul spre dreapta și scuipă de trei ori şi peste umăr zicând să nu fie nimic. Așa se consideră incidentul încheiat favorabil.

OGLINDA Atunci când spargi o oglindă se crede că vor fi şapte ani de ghinion. Tot atâţia ani nu se vor mai mărita fetele care sparg din greşeală o oglindă. Când moare cineva din casă, oglinzile se acoperă cu cârpe sau ziare pentru a nu urma alţi morţi din familie. Unii consideră că atunci când moare cineva sufletul lui intră și continuă să viețuiască în oglindă. Pentru a preveni acest lucru este necesară acoperirea ei. Se mai crede şi faptul că dacă oglinda nu este acoperită cel ce privește în ea va fi urmatorul care va deceda. Căderea de pe perete a unei oglinzi şi spargerea ei fără motiv anunţă un deces. Se consideră că noaptea nu este bine să te vezi în oglindă.

MĂTURA, instrumentul de bază al femeilor pentru curățenie, la țară cunoaște destule superstiții: nu este permisă lovirea fetelor cu mătura pentru că nu se vor mai mărita, măturatul se face totdeauna de la uşă spre sobă și nu invers pentru nu da norocul afară din casă, nu se curăță zăpada de pe încălțăminte cu mătura căci te va urî lumea.

Este bine ca după uşă, locul măturii, la ţară, să ai și o mătură micuță o măturică cu care dacă se bănuieşte că o persoană ţi-a trecut pragul cu gânduri rele, după ce pleacă să mături în urma lui chiar dacă numai și simbolic spre uşă, de data aceasta pentru a se duce cu el răul pe care a vrut să ți-l lase în casă.

ACUL folosit la cusut nu se dă unei persoane direct din mână. El se înfinge într-un suport moale de unde este luat pentru a se evita o ceartă. Nu este indicat să te scobeşti cu acul printre dinți, pentru că faci carii.

CHIBRITURILE Se crede că nu este bine să-şi aprindă trei persoane țigara de la acelaşi băț de chibrit, existând chiar pericolul de deces mai ales pentru cea de-a treia persoană. Nu este bine să se dea chibrituri din casă sau tăciuni aprinși că e posibil ca porumbul să facă tăciune în loc de ştiuleți.

CUȚITUL Nu este bine să ameninţi cu lama cuțitului pe cineva nici măcar în joacă se va îndepărta de la tine Ingerul Păzitor pentru o perioadă de 40 de zile, nu se dă cuţitul din casă că va provoca certuri. Cuţitul nu se aşează niciodată cu tăişul am în sus, pentru a evita stările tensionate și conflictele în familie. In timpul grindinelor există credinţa că acestea se opresc dacă se înfige un cuţit în pământ sau dacă se așează o secure cu tăişul în sus.

LUMÂNAREA Superstițiile din această categorie se referă la lumânările folosite la ocazii mai speciale. Pentru mort se aprind lumânări cu număr par, iar pentru vii cu număr impar. Lumânarea folosită la cununia religioasă nu este bine să se taie bucăți pentru a fi folosite separate. Dacă la cununie se rupe lumânarea unuia dintre miri, înseamnă că acesta avea viață scurtă. Lumânarea folosită la biserică la Învierea Domnului se pastreză în gospodărie și se aprinde în timpul tunetelor, grindinilor, pentru a fi oprite. O lumânare aprinsă se pune în palma celui care părăsește această lume.

Sloieții Țurțurii de gheațâ formați în zilele geroase la orice fel de streașină nu este bine să fie retezați, cu boata mai ales, de către copii, căci își vor rupe berbecuții coarnele.

Vezi mai mult despre credințe și superstiții Riturile de  trecere ale momârlanilor Petrila, vatră de istorie și tradiție românească. Editura Măiastra, Târgu JIU, 2019.

Dumitru Gălățan-Jieț

Daniel Roșca

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel Roșca

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Casa “La Gălățanu”

TEAMBUILDING La intrarea în Vulcan dinspre...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Castelul de VIS

Zona Iscroni / Aninoasa  Complexul Casa de Vis...

Cabanele lui PROMETEU

Zona TelescaunStațiunea Parâng Cum se urcă spre...

Cabana Veverițelor

 Cabana BRAZI La poalele Munților Vâlcan...

Cabana dintre brazi

Prin sălbăticie O lume ascunsă ! Te invităm...

Cabana MONTANA

Locul de rugăciune ♰ ♰al geto-dacilor Vf. Mutu...

Cabana SKY

Zona RUSU  Cabana Sky se află la numai 2 minute...

Hidra din Cheile Baniței

I O R G O V A N Podul de la Ponoare& Cheile Baniței  Iovan...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

Drumeții la Urieși

Drumeții prin Vale Momârlele de piatră În funcție de sezonul...

Oamenii de Piatră ♦ Momârlele

Momârle Oameni de Piatră, Momâi. Termenul de Momârle, (de la care se...

Top 10 SFINCȘI din Valea JIULUI

Ținutul Momârlelor     Top 10 SFINCȘI  Încă de la străvechii...

Povestea vârfului RETEZAT

G R E U C E A N U &lumina cea de toate zilele… Cum ne povestește...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Momârla din GÂRBOVU

GÂRBOVU La începutul erei noastre, într-un răvaș trimis...

Titanul din Gârbovu

DN66A / GârbovuDrumul lui Băsescu Poarta de intrare în Rezervația...

Urlătorul din CHEILE TĂII

Fariseii “Unii farisei din norod au zis lui Iisus: „Învăţătorule,...

Kogayon, Muntele Dragostei.

Semnele Muntelui Pe Vârful Muncelului la Omul de Piatră. Aflat în...

MOMÂRLELE din Piatră de pe KOGAYON

Semnul Kogayon Tradiții, credințe& obiceiuri la Momârlani...

Hidra din Cheile Baniței

I O R G O V A N Podul de la Ponoare& Cheile Baniței  Iovan...

Sfatul TITANILOR din Cheile ROȘIEI

Pilonul Getic Dr. Abdel Hakim Awyan, păzitorul înțelepciunii...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Povestea vârfului RETEZAT

G R E U C E A N U &lumina cea de toate zilele… Cum ne povestește...

PROMETEU & Străjerii din PHARANX

Legenda lui PROMETEU „În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi...

Momârla din GÂRBOVU

GÂRBOVU La începutul erei noastre, într-un răvaș trimis...

Drumeții la Urieși

Drumeții prin Vale Momârlele de piatră În funcție de sezonul...