Cheile Băniței,
Cetatea Bănița,
& Peștera BOLII.
3 obiective turistice unice,
pe un singur deal, Dealul BOLII!
Generalul GETÆ însuflețit de GAIA & BENDIS a revenit pe meleagurile ancestrale din Ținutul Momârlanilor, Valea JIULUI, HUNEDOARA, în vechea sa cetate, Cuibul Vulturilor mărețului BUREBISTA, Cetatea Bănița, bastionul de aparare dinspre SUD al capitalei Sarmizegetusa REGIA.
Cu Arcul lui Bendis şi Toiagul Înţelpciunii lui Gaia, kapnobataiul se îndreptă spre un locul unde odată îşi avea reşedinţa fratele său, Cetatea Băniţa, Cuibul vulturilor lui Burebista, un adevărat bastion ce controla trecerea peste Carpaţi. Cu o suprafaţă de peste 81000 mp, era una dintre cele mai spectaculoase cetăţi Geto-Dacice, fiind ridicată în vremea Regelui Burebista şi fortificată în vremea Regelui Decebal. Făcea parte din impresionantul sistem de fortificaţii ce reprezentau nucleul puterii centralizate a statului Geto-Dac.
Datorită amplasamentului, cetatea oferea apararea necesară a zonei şi deoarece nu se observă, din drum, ea părând doar o stâncă, era un loc care oferea protecţie celor care vieţuiau în vecinătatea sa. Poarta de intrare era la nord , iar accesul se făcea pe o scară imensă săpată-n piatră. Construcţia era prevăzută cu turnuri de apărare, sanctuare, canalizare, depozite de alimente şi arme. În partea cea mai înalta era un turn-locuinţă, unde în timp de pace, îşi avea reşedinţa unul dintre marii nobili Geto-Daci, probabil unul dintre Generalii Regelui.
Romanii nu au cucerit vreodată această cetate, fiincă le-ar fi fost imposibil să ajungă la ea prin manevre de luptă, în schimb au atacat prin “înfometare”, aceştia campându-se în jurul cetaţii şi aşteptând ca ocupanţii cetaţii să rămână fără resurse.
Datorită tunelelor subterane ale cetaţii, noi credem că Geto-Dacii au scăpat de agresori, teferi şi nevătămaţi prin aceste tunele care făceau legătura cu Peştera Bolii. Topografia cosmologică a Geto-Dacilor arată că întregul complex de cetăţi Geto-Dacice, care include şi pe cea de la Băniţa, reprezintă o anumită poziţie a Constelaţiei Dragonului faţă de Polul Nord ceresc, marcând cele 16 stele ale constelaţiei conoscute în acele vremuri.
Cetatea Băniţa şi cea de la Piatra Roşie formeză împreună cu Vărful lui Pătru un triunghi dreptunghic perfect, care pus în coordonatele topografiei cereşti se leagă pe datele “Marii Linii Geto-Dacice”. Aşezarea de la Băniţa avea în principal rol militar, dar şi Spiritual, pentru că aici s-au putut distinge rămăşiţele unui templu antic.
Cercetată arheologic o singură dată, pentru o scurtă perioadă în anii 60, lăsătă în degradare de către actualii urmaşi ai măreţilor Geto-Daci, şi cu toate că se află pe lista exclusivistă a monumentelor din patrimoniul mondial – UNESCO, cetatea Geto-Dacilor de la Băniţa a rămas un loc relativ inaccesibil. Avem un motiv de îngrijorare pentru cã este simţită lipsa cercetãrilor arheologice, iar autorităţile ar trebui se implice şi să ajute la scoaterea şi păstrarea în Lumină a acestor locuri.
Au trecut şase decenii de la cele mai ample cercetări arheologice efectuate în cetatea dacică Băniţa, iar de atunci aşezarea misterioasă de pe creasta Dealului Bolii, aflată la peste 900 de metri altitudine, la intrarea în Valea Jiului, a rămas un loc al nimănui… Pănă acum!
Vine un moment în care adevărul iese la iveală. Trãim o perioadã de schimbare, aceea în care spiritul va depãşi obstacolul ridicat de dogme şi minciuni!
Vezi mai mult la 360 °
Ep. 1 Peștera BOLII &
🐺 Marele LUP ALB 🐺