Mârşitul
Uleul, lipanul & cojnița
Istoria apiculturii din Ținutul Momârlanilor. Apicultura și albinele au fost pe aceste meleaguri mai înaintea omului pentru că altfel nu se dezvolta flora producătoare de oxigen. La început momârlanii practicau《 mârşitul 》vânătoarea de miere, care se făcea după《 tăere 》- 29 August, din scorburile copacilor, lucru care a fost practicat pâna în ani ’70÷80 cât au rezistat albinele în sălbăticie.
Oamenii locului au folosit pentru a aduce albinele lânga locuințe《 cojnițe 》făcute din nuele de răchită și după au construit《 uleul 》 dreptunghiular din scândură . În ambele cazuri mierea se extrăgea prin《 taerea stupului 》÷ se omorau albinele otrăvindu-le cu fum de 《 lipan sau sulf 》lucru făcut tot în ziua de 《 tăere 》și mierea se extrăgea prin presare într-o《 străcătoare de lână 》. În toate cătunele erau câte 2÷3 familii de momârlani care se ocupau, pe lângă oierit cu albinele, făcând un troc corect cu produsele stupului: 1 stup = o oaie; 1 kg de miere = 1 kg de brânza; 1 roi = 1 miel; 1 kg de ceară = 1 kg de lână.
Copiii din ziua de astăzi știu că mierea vine din magazine… nu au văzut cum arată o colonie de albine! Îmi doresc ca în stupina mea să fac pentru anul viitor un fel de expoziție de la scorbură ÷ cujniță ÷ uleu ÷ stup, populate cu albine, pentru ziua altfel. Comandă miere din stupine momârlănesti! IOAN Hobicean 0727959885
Vezi mai mult despre rețete tradiționale momârlănești.