Despre momârlanii
din ținutul ancestral
al lupilor 🐺 TVR 3 🐺
Între 3 și 6 decembrie, Emilia Nicolaescu, producător al emisiunii Locuri – Oameni & Comori de la TVR3, ajunge în Ținutul Momârlanilor pentru a descoperi povești fascinante și tradiții unice. Proiectul include un documentar dedicat momârlanilor din Valea Jiului & unul despre Ținutul Lupilor, locul unde istoria Geto-Dacilor încă răsună, evocând vremurile imemoriale ale regelui Burebista.
Doamna Nicolaescu și-a început activitatea în TVR în anul 1990, mai întâi ca editor şi prezentator al “Actualităţilor”. În ultimii ani, a realizat seriile de documentare “Poveşti de istorie” şi “Locuri, oameni şi comori”. Este absolventă a Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti. Ne aduce noi poveşti adevărate despre locuri care ascund comori neştiute, furate – dintre care unele au fost recuperate de oameni care şi-au făcut din recuperarea istoriei o profesie şi o pasiune. Seria “Locuri, oameni si comori” este o producţie a Casei de Producţie a TVR.
Documentarele vor aduce în prim-plan obiective turistice de o valoare unică, punând în lumină legătura sacră dintre trecutul strămoșilor geto-daci și prezentul zilelor noastre în care mai dăinuie prin tradițiile momârlanilor aceste ecouri din vechime. Printre obiectivele istorice și spirituale din Valea Jiului selectate de producătorul TVR3 se numără:
☥ Altarul precreștin al Geto-Dacilor, păstrat în mod miraculos în interiorul altarului creștin al Bisericii Sânonilor din Petroșani ✟ conectat simbolic cu Sarmizegetusa Regia, centrul spiritual al regalității imperiului getic. Drumul lui Traian, traseul istoric folosit de romani pentru a ataca Sarmizegetusa Regia, o adevărată arteră a trecutului care traversează ținutul lupilor, Pasul Vâlcan & Dealul Babii din Vulcan. Cetatea Bănița, bastionul lui Burebista, singura cetate Geto-Dacică necucerită de romani, un simbol al rezistenței înaintașilor.
Aninoasa – Poarta de intrare în Transilvania Un alt punct de interes major îl reprezintă Aninoasa, considerată poarta de intrare în Transilvania. Acest loc este recunoscut pentru obiceiurile și tradițiile momârlanilor, păstrătorii ai acestei identități culturale aparte, dar și pentru importanța strategică a zonei. După accesul prin Defileul Jiului în Ținutul Momârlanilor echipa TVR3 își va continua călătoria spre tradițiile și obiceiurile unice ale momârlanilor din Ținutul Lupilor prin Dealul Babii & Schitul STRAJA urmând ca finalul aventurii în Valea Jiului să fie în Comuna Bănița.
Echipa documentarului va surprinde momente din viața de zi cu zi a momârlanilor, această comunitate care a păstrat cu grijă tradiții și obiceiuri ancestrale. Printre acestea: “Morminții de ogradă”, un obicei unic prin care momârlanii își îngroapă străbunii aproape de casă, păstrând vie legătura cu pământul natal și prevenind înstrăinarea gliei. Energia ancestrală a momârlanilor “Sloiul” rețeta din străbuni care merge înapoi în timp prin certificare etnografică până spre anul 1484 – anul primei nedei a momârlanilor din Valea Jiului.
Obiceiurile religioase și culturale de la Schitul Straja ✟ unde se află reconstruită în mod simbolic biserica de brazi, un loc al credinței care ne aduce aminte de obiceiul prin care momârlanii își luau cu ei credința în munți.
Emisiunea Locuri – Oameni & Comori promite să aducă în fața telespectatorilor o călătorie captivantă prin istoria, cultura și tradițiile unice ale Ținutului Momârlanilor, o regiune care merită cunoscută și prețuită pentru comorile sale de neprețuit. Ținutul Lupilor Liberi, urmașii Geto-Dacilor din Valea JIULUI, ținutul ancestral al momârlanilor, două documentare unice în curând la TVR3.
Mulțumim stimată doamnă pentru disponibilitate și pentru întreaga activitate a dumneavoastră! Noi, urmașii Geto-Dacilor din Valea JIULUI, vă așteptăm în ținutul ancestral al momârlanilor.