Minunea din
Peștera Bolii
Legenda Jupânesei
În acele vremuri stăpâna pământurilor și a pădurilor din jurul Peșterii, zestre de la părinții săi bogați, era o mândră domniță pe nume Jupăneasa. Neînfricată, ca toți Geții, frumoasă dar și trufașă își dorea în taină ca iubitul ei chemat la luptă de Marele Lup Alb să se întoarcă acasă cât mai degrabă din războiul purtat cu dușmanii în zări îndepărtate.
Coboară în Peșteră la icoana Sf. Fecioare Maria, apariție misterioasă în stânca Peșterii, rugându-se fierbinte, poate prea insistent, ca Sfânta să-i dea calea prin care să-l readucă acasă, cât mai repede pe iubitul plecat la război. Sfânta Fecioară Maria îi îndeplini dorința neînduplecată de a pleca în nemărginite zări, trasformând-o într-un pârâiaș cu unde cristaline ce curge vijelios la vale și își cheamă etern frumosul și viteazul său iubit…
Maica Domnului ♰
cu Pruncul în brațe
În Peștera Bolii se manifestă un fenomen extrem de interesant. Apariția misterioasă în stânca peșterii a imaginii Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe este cunoscută. Mai puțin cunoscut este faptul că dacă întorci acea imagine rezultă o nouă imagine extrem de sugestivă – stindardul getic – lupul DRACO / DRACON. Poate să fie o imagine sugestivă pentru perioada de tranzit de la prima religie monoteistă din lume la creștinism. Te invităm să o vezi cu ochii tăi.