La lăsatul frigului ❄️
Momârlanii din Dealul Babii
Rețeta sloiului momârlănesc (12 ore la foc domol). Sloiul este un produs autentic momârlănesc și se produce doar la lăsatul frigului, toamna târziu, atunci când oile coboară de la munte cu stratul de său (grăsime) necesar trecerii peste iarnă.
Povestea SLOIULUI începe de la tăierea oilor, se continuă cu separarea cărnii de pe oase… iar oasele astfel curățate se pun la foc mic în ceaun. Prima parte, fiertul oaselor, este de fapt și secretul păstrat din generație în generație de momârlanii din Dealul Babii. Este un proces îndelungat unde răbdarea este cuvântul esențial, răbdare întreținută de poveștile din jurul focului, de dimineața devreme până la apusul soarelui.
Măduva Procesul lent de fierbere dă gustul sloiului nuanțat de măduva oaselor & de cartilagii. După aproximativ 3 / 4 ore se strecoară zeama de pe oase în care se adaugă ulterior carnea tranșată. Sedimentarea gustului Urmează a doua parte de fierbere, alte câteva ore, până scade toată zeama iar carnea începe să se prăjească în săul propriu adaugânduse pe parcurs condimente.
După ore de fiert, finalul procesului este cel mai important, atunci când săul începe să prăjească carnea, amestecatul fibrelor mărunțite uniformizează experiența culinară ancestrală.
De demult
În garniță, de demult, încă din timpuri imemoriale, ciobanii locului păstrau sloiul pentru necesarul de energie din anul ce tocmai urma să înceapă. Pe measă (pe masa noastră) Din bătrâni a rămas o vorbă, hai la noi la measă (masă).
Fiind un preparat extrem de sățios se servește cald alături de o mămăligă dreasă (vârtoasă), acritură specifică ținutului (ciuciuleți murați găsiți pe fagii bătrâni) & un țoi de țuică. Pentru consumul de peste an se porționează după mărimea familiei (sloiul când se răcește se încheagă).
Maestrul 👨🍳 bucătar 👨🍳
din Stațiunea PHARANX
Gazdele noastre de astăzi, Dana & Cristi Rujoi 👨🍳 maestrul bucătar din Stațiunea PHARANX 👨🍳 pregătesc deasemenea transferul secretului culinar, “POVESTEA SLOIULUI”, spre generațiile următoare! Jos PĂLĂRIA 👨🍳 Ciclul transhumanței se repetă în acest mod în Gospodăria RUJOI din moși-strămoși până în zilele noastre.