Pitorescul ancestral al
satelor de momârlani
Din Petroșani există acces facil la traseele de pe dealurile din împrejurimi renumite pentru pitorescul ancestral al așezărilor de momârlani. Pe timpul strămoșilor noștri văile erau doar păduri sălbatice. În timpul invaziilor fortificațiile și drumurile se construiau pe sus NU în văi. De sus se vedea până departe, strămoșii noștri se simțeau probabil mai în siguranță.
Văile au rămas atât în legendele locale dar și în hărțile știute de băștinași – momârlanii cei izolați – drept căile bătrânilor. Acele văi știute doar de ei prin care au reușit să păstreze tradițiile strămoșilor și continuitatea multi-milenară a neamului românesc.
Arhitectura satelor din
Ținutul Momârlanilor
În inima munților… prin vatra neamului! Se poate spune bunăoară că toată ființarea omenească își trage rădăcinile, obiceiurile, cultura și în sfârșit credința, din pământul în care s-a pomenit. De aici, din locul din care răsare fiecare om, se înfiripă o legătură profundă între dimensiunea sa spirituală și materia din care l-a format Logos-ul Creator după trudnica întemeiere a lumii.
Lutul i-a fost dăruit omului să-i fie mai înainte de toate, mijloc de trai și de statornicie. De aici, omul crește și începe să-și cunoască pentru prima oară moștenirea sa lăsată din străbuni. Dintotdeauna între om și natură a existat o legătură veche de mutualitate ce își are justa cauză și nobilul sens în imanentul ancestral…