Merișor Bănița Iscroni ۩
Valea Hiperboreei ۩ Ținutul TITANILOR
Din Valea JIULUI spre 💪 STONEHENGE.
În lipsa altor dovezi scrise, descoperirile de mai sus ne oferă posibilitatea de a reconstitui începuturile de viață omenească în acest colţ de țară. Mărgelele găsite lângă Peştera Bolii, oasele pietrificate, precum şi uneltele de piatră sunt o dovadă precisă că ținutul a fost locuit de oamenii timpurilor preistorice cele mai îndepărtate. Faptul se explică foarte uşor în legătură cu peştera uriaşă de lângă Cetatea Bolii.
Peştera aceasta a constituit un adăpost excelent pentru oamenii epocii de piatră. Săpături sistematice în acest loc până acum nu s-au făcut. Elementele de așezare omenească în această peșteră sunt identice cu cele aflate în alte peşteri. Piatra de var abundentă, granitul şi nefritul, pădurile uriaşe cu animale sălbatice din belşug şi ape de munte bogate în peşte, vestite până în zilele noastre pentru abundența de păstrăvi, sunt tot atâtea probe despre existența unei vieți preistorice în aceste locuri.
Peştera ascunsă în mijlocul pădurilor, înconjurată de munți înalți de toate părţile, cu urcuşuri grele pe stânci a oferit omului un adăpost sigur şi o apărare certă împotriva intemperiilor şi a ochilor iscoditori ai vietăților duşmane. Dimensiunile uriaşe ale peşterii puteau adăposti un trib întreg. Obiectele de lut aflate în terasamentul drumului de fier de lângă peşteră provin din lutul de la Bar, ceea ce indică presupunerea că oamenii din această peşteră sunt de proveniență din țara Hațegului, poate de la peştera Cioclovina de lângă Pui.
În expedițiile lor vânătoreşti sau alungați de alt trib, vor fi descoperit în munții sălbatici de la Petroşeni peştera aceasta, mult mai confortabilă decât altele şi s-au refugiat aci. La depărtare de numai 4 kilometri se deschide apoi bazinul Petroşenilor, care a oferit descendenților acestor locuitori ai peşterii una din cele mai bogate şi paşnice regiuni, ferite de orice primejdii. Obiectele găsite dovedesc că aşezarea omenească din peşteră a evoluat în decursul sutelor de ani spre acest bazin întinzându-se până la gura Surducului.
Încercăm să scoatem la lumină informațiile străvechi despre Valea Jiului și despre Momârlani! Asociația Avangarda de Sacrificiu, împreună cu Europe Genesys are plăcerea de a vă invita să participați cu lucrări la ediția a-II-a a Simpozionului Național ”Ținutul Momârlanilor”, Petroșani, 23-24 martie 2024 (Simpozion la 1600m altitudine!). O selecție a lucrărilor primite se vor prezenta la Simpozion și se vor tipări în volumul Simpozionului. Evenimentul se va înregistra video și posta online. Așteptam lucrările dumneavoastră pe adresa de email: avangardadesacrificiu@gmail.com Data limită pentru primirea lucrărilor este 4 martie 2024.
Uneltele de piatră, de bronz şi de fier dovedesc că, în tot timpul acesta de peste două mii de ani până în epoca de fier, ținutul Petroşenilor a fost populat de aşezări omeneşti. Evoluția a fost foarte lentă şi cu siguranță de la peştera de lângă Cetatea Bolii spre platoul Petroşenilor, de unde încetul cu încetul s-a întins în toată Valea Jiului prin ۩ ANINOASA 🏛️ Poarta de intrare în TRANSLIVANIA ۩ în 💪🏿 Ținutul TITANILOR care au construit STONEHENGE 💪🏾 Extras din ”Monografia istorico-geograficã a localitãţii Petroşeni” de Sebastian Stanca (Editura Fundaţiei Culturale ,,Ion D. Sîrbu”, Petroşani, 1996), lucrare al cãrui manuscris a fost premiat de Academia Românã, cu premiul ,,General Ion Carp şi Maria Carp”, la 29 mai 1933.
Un material susținut de Composesoratele din Merișor / Iscroni.