Arhitectura satelor din Valea JIULUI
Monografia lui Dumitru Gălățan-Jieț scoate la lumină aproape totul despre comunitatea momârlanilor din Valea Jiului. Veți putea citi, în această lucrare scrisă cursiv, cu condei elegant și cu explicații biografice complete, pe deplin argumentate, despre rădăcinile getice ale jienilor, despre etimologia termenului de momârlan și despre arealul geografic al ”Țării Momârlanilor”.
Așa cum veți avea ocazia să vă delectați cu aspecte din viața de zi cu zi a acestor oameni speciali, de la munca din ogradă și de pe holdă, la păstorit și costiul fânului, până la transformarea momârlanilor în mineri și în specialiști ai industriei miniere și energetice. Veți regăsi, în volumul lui Dumitru Gălățan-Jieț și istorisiri ale celor mai frumoase tradiții și obiceiuri ale momârlanilor, dar și imagini ale arhitecturii unice a satelor din Valea Jiului și explicații referitoare la portul popular al oamenilor locului.
“Analiza făcută momârlanilor și ținutului acestora de către Dumitru Gălățan, “Monografia etnografică a Ținutului Momârlanilor” este cu atât mai profundă cu cât ea este făcută dinăntru, autorul fiind el însuși un valoros reprezentant al comunității momârlanilor din Jieț (Petrila).” Tiberiu Vințan
Datinile străbune, ca și bucatele tradiționale își au locul binemeritat în această carte, așa cum, arc peste timp, Dumitru Gălățan-Jieț deschide drumul principalelor repere care fac din Ținutul Momârlanilor din Valea Jiului o posibilă destinație de top pentru turismul rural, geografic și istoric din România.