& Biserica Sânionilor
Circuit ecumenic în Ținutul ✟
Momârlanilor ✟ Valea JIULUI
În 2024 te invităm la o incursiune în timp, o incursiune prin Ținutul Momârlanilor, o coborâre în istorie! Vei vedea cum în timpurile străvechi crucile se construiau din lespezi de piatră și în același timp vei înțelege continuitatea neamului românesc, o mărturie din vechime despre credința străbunilor noștri, o mărturie pe care suntem datori să o ducem mai departe generațiilor următoare.
Ziua 1 Timișoara, Densuș, Hațeg, Prislop, Parâng.
Ziua 2 Parâng, Petroșani, Schitul STRAJA, Peștera Bolii, Timișoara.
Pe drumul de la Timișoara spre Ținutul Momârlanilor, la Densuș, poarta de intrare dinspre nord în Ţara Haţegului, vei vedea cea mai veche biserică creștină din România în care încă se slujește. Din Densuș pașii ne poartă mai departe pe urmele lui ZIAN BOCA spre Manastirea PRISLOP aşezată într-o poiană, la altitudinea de 640 m, înconjurată de dealuri care coboară în pante domoale pâna aproape de monument. Un drum în „Ţara Haţegului” este „un drum” sau „o coborâre” în istorie.
✟ Minunea din Peștera Bolii ✟ Drumul ne poartă apoi spre poarta de intrare în Valea JIULUI, Comuna Bănița, Peștera Bolii, acolo unde se manifestă un fenomen extrem de interesant. Apariția misterioasă în stânca peșterii a imaginii Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe este cunoscută. Mai puțin cunoscut este faptul că dacă întorci acea imagine rezultă o nouă imagine extrem de sugestivă – stindardul getic – lupul DRACO / DRACON. Poate să fie o imagine sugestivă pentru perioada de tranzit de la prima religie monoteistă din lume la creștinism.
✟ Tunelul Sfinților ✟ Vom străbate apoi toată Valea JIULUI până la Schitul STRAJA unde în lumina asfințitului ne vom reculege la înălțime în ♰ Tunelul Sfinților ♰ un ♰ calendar ♰ special, unic în România. Tunelul are pictat pe peretele din partea stângă tot calendarul creștin ortodox, iar în fiecare zi arde o candelă în fața icoanei cu sfântul sau sfinții zilei. Oricine are posibilitatea să-și vadă sfântul zilei de naștere și să spună o rugăciune. Pe bolta tunelului sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament.
Tot pe bolta tunelului sunt pictați cei 12 profeți și cei 12 apostoli. Acest tunel ajută în mod practic în două feluri: ca mic zid de sprijin pentru dealul din stânga lui și ușurarea căii de acces din curtea Schitului până la drumul principal în iernile grele, când aici zăpada atinge peste 2 metri înălțime. O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinților. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, își caută ziua de naștere și apoi văd chipul sfântului din acea zi, așa după cum este trecut el în calendarul ortodox.
Crucile din lespezi de piatră ✟ Biserica Sânionilor ✟ morminții de ogradă & Cimitirul Vesel al Văii JIULUI. O călătorie în timp și spațiu prin ținutul ancestral al momârlanilor pentru a cunoaște moștenirea lăsată din străbuni, legătura sacră dintre om şi animal precum și legătura veche de mutualitate între om și natură. Momârlanii își construiesc și acum casele la fel cum o făceau geții, din bârne necioplite, încheiate la capete cu îmbucături de formă pătrată sau dreptunghiulară.
Această populație a păstrat o serie de practici precreștine, între care și obiceiul îngropatului morților în curtea de lângă casă. Obiceiul îngropării morților în grădina din apropierea casei își are rădăcinile în credința că morții, ca și viii, trebuie să se afle în apropierea familiei, chiar și după ce au trecut la cele sfinte. Astfel, ei puteau să aibă parte de liniște și să nu se transforme în ființe malefice, să nu devină strigoi sau moroi. Locul în care oamenii erau îngropați capătă denumirea de „morminți de ogradă” sau „morminți de curte”.
Contact: Corina office@kingtravel.ro 0755149699 Felix 0766821321 cabana.sky.ro@gmail.com Daniel 0758273142 letstalk@b2b-strategy.ro Parteneri: King TRAVEL, Cabana SKY & Comexim R.