Momârlanii Jiului de Vest
Domnul Floronesc Gheorghe Adrian a sprijinit înființarea Cooperativei Momârlanii Jiului de Vest încă din anul 2005 când a pus bazele Asociației Crescătorilor de animale din Valea Jiului. Domnul Floronesc împreună cu ceilalți 4 membrii ai Cooperativei, Stanci Constantin Adrian, Lupșa Ilie, Bala Attila & Sava Viorel produc produse tradiționale după cum urmează: lapte, brânză de vacă & de oaie, caș, ceapă, roșii, castraveți, slănină, salam momârlănesc din carne de vită și porc, carne la garniță / borcan de 800, virșli momârlănești & țuică de prune, mere / pere. Contact producător, Floronesc Adrian, 0721861942.
Gospodăria Floronesc
Povestea pricoiței, covorul momârlănesc din lâna oilor țurcane, din timpuri străvechi. Ghidul nostru de astăzi în vizita gospodăriei momârlănești este Doamna Floronesc Crinela care o să ne spună povestea pricoiței, covorul momârlănesc din lână de oaie, cusut la război manual. Din timpuri străvechi momârlanii își făureau elementele de port și de uz casnic în incinta propriei bătături. Motivele tradiționale de pe pricoița aflată în gospodăria soților Florinesc ne-au făcut curioși să aflăm mai multe despre povestea ei.
După ce se tund oile, se spală lâna, se duce la darac unde se scarmănă pentru a deveni mai pufoasă, și se face sulul denumit caier. Din caier, lâna se toarce și se obține ghemul de ață de lână care este folosit ulterior la război.
Bunica domnului Floronesc introducea mai multe gheme de lână într-o căldare mai mare de cupru, unde, în funcție de modelul și culorea dorită pentru pricoiță se adăuga galus de diferite culori. Cu același galus momârlanii vopseau și oile la urcatul oilor în munte.
Odată culoarea și modelul stabilit, materia primă fiind pregătită, începea țesutul la război în urma căruia fiecare ghem de ață de culori diferite era pus în coșulețe separate iar la capătul fiecărui fir era legată o suveică. Prin trecerea suveicei de la dreapta la stânga și invers prin mixul de culori și prin modelele ancestrale păstrate în memoria locurilor lua naștere pricoița, o pătură din lână momârlănească, din lâna oilor țurcane, o lână mai groasă.