Parângul Mare
& Astrele Polului GETIC
Accesul în masiv, implicit în staţiune, se poate face dinspre Petroşani, pe şoseaua asfaltată până la staţia de îmbarcare a telescaunului, care asigură transportul până în zona turistică a Parângului Mic. De aici se poate continua cu traseul de creastă care atinge toate vârfurile Vârful Parângul Mic – 2074 m, Vârful Cârja – 2405 m, Vârfurile: Mija, Stoienița, Mohorul și Vârful Parângul Mare – 2519 m cu posibilităti de coborâre în căldările glaciare de pe versantul Estic.
Se remarcă prin piscurile de o rară frumusețe Vârful Parângul Mare – 2519 m fiind al patrulea vârf ca înălțime din România după cele 3 comasate în Munții Făgărașului (Moldoveanu 2544, Negoiu 2535, Viștea Mare 2527). Munții Parâng adăpostesc 22 de lacuri glaciare dintre care amintim: Lacul Roșiile; Lacul Gălcescu; Lacul Mija; Lacul Verde.
Lacul MIJA este situat în căldarea glaciară din dreapta zănoagei Mija, la altitudinea de 1975 m. Străjuit de Vârful Slivei, situat în dreapta lui, lacul, de forma aproximativ trapezoidală cu unghiurile rotunjite, este orientat pe direcția sud – nord. Lungimea de 120 m și lățimea maximă de 100 m îi conferă o suprafață de 0,80 ha, iar adâncimea lui maximă este de 6,5 m.