Jieț, Taia & Cimpa
+ alte cătune mai mari sau mici.
Termenul de finalizare al muzeului este finalul anului 2023. Casele, toate, vor fi construite după anumite modele de case vechi care există pe cuprinsul hotarului petrilean și prin munții noștri. La final, când vor fi gata, vom amenaja fiecare căsuță cu obiecte momârlănești din zona noastră. Sunt foarte mulți momârlani care deja m-au întrebat de acest lucru și care mi-au spus că sunt dispuși să doneze tot felul de obiecte și porturi tradiționale pentru acest muzeu. Mai mult, eu îmi doresc să fie un muzeu viu, îmi doresc ca periodic, dacă nu săptămânal sau lunar, să organizăm acolo evenimente, cei ce trec pe-acolo, sau turiștii să se poată bucura de o mămăligă cu brânză făcută atunci sau alte bunătăți culinare locale. Plus evenimente mai mari, cu mâncare tradițională gătită la ceaun, cu miel la proțap, cu focuri de tabără unde lumea să asculte fluierașii, sau să joace, că avem și ansambluri locale și interpreți la Petrila care vor putea face treaba asta, să cânte și să danseze, alături de turiști sau cetățeni, mai ales la vreun eveniment special, mare, precum Zilele Orașului sau Zilele Portului Popular. Cine știe, ne vom gândi și la o zi a satului petrilean, la o zi a momârlanului, totul doar ca să atragem turiști și vizitatori. Primar Vasile JURCA
Biserica de lemn
Muzeul va avea 23 de construcții de lemn, momârlănești, inclusiv o biserică de lemn în genul bisericilor vechi care se făceau. Va fi un muzeu aparte. În timp acest muzeu va deveni emblematic pentru Petrila și Valea Jiului.
Până la finalizarea acestui obiectiv turistic extrem de important pentru Valea JIULUI, pentru Ținutul Momârlanilor, vă invităm la o călătorie în timp spre obiceiurile străvechi ale momârlanilor într-o vizită virtuală prin Slătioara la Muzeul Momârlanului și mai departe spre domeniul Pensiunii RETEZAT acolo unde se află actualul Muzeu al Satului Momârlănesc.
Foto Biserica Sânonilor.
Sursă media ZVJ Corneliu BRAN.