Moștenirea
Soții Mojoatcă
Se poate spune bunăoară că toată ființarea omenească își trage rădăcinile, obiceiurile, cultura și în sfârșit credința, din pământul în care s-a pomenit. De aici, din locul din care răsare fiecare om, se înfiripă o legătură profundă între dimensiunea sa spirituală și materia din care l-a format Logos-ul Creator după trudnica întemeiere a lumii.
Lutul i-a fost dăruit omului să-i fie mai înainte de toate, mijloc de trai și de statornicie. De aici, omul crește și începe să-și cunoască pentru prima oară moștenirea sa lăsată din străbuni. Dintotdeauna între om și natură a existat o legătură veche de mutualitate ce își are justa cauză și nobilul sens în imanentul ancestral.
Pe bună dreptate se spune că omul sfințește locul, însă numai câtă vreme se păstrează legea armoniei și dragostea pentru țărâna pe care moșii strămoșilor noștri au prețuit-o cu lucrul mâinilor lor, cu sudoarea și cu sângele lor de atâtea ori scurs pentru dreptul lor, și mai ales al nostru, de a trăi. Ne-am născut în vatra noastră dragă, în inima munților solemni, pe culmile verzi ale plaiului destoinic, și-n codrul sânului nostru din veci mioritic.
Noi aici vrem să trăim, precum stejarul cel falnic să prindem rădăcini mai adânci și mai demne de înfăptuirile vechilor noștri părinți, și-n numele trăiniciei viitorimii de mâine…
La Stâna Scorota în anii ‘50
Preparatul untului în vase de lemn numite bădâne.
În anul 1906 au fost construite două stâne în Scorota, Stâna Oilor & Stâna Vacilor prin efortul tuturor momârlanilor din Câmpul lui Neag, fiecare grindă de lemn fiind legată cu lanțul de picior… în acest fel au reușit să transporte materialul lemnos până pe Vârful Scorota, inclusiv femeile participând la acest proces de construcție.
În 2001 au fost retrocedate terenurile composesorilor, iar 2004 a început prima reconstrucție a Stânei Oilor cu 12 cai din localitate.
Neexistând drum de acces, se punea în desagă 13 lopeți de balastru și în cealaltă desagă 13 lopeți de nisip. Un cal ducând pe lângă aceste 26 de lopeți și doi saci de ciment de 40 de km. Transportul dura 3 ore dus / întors iar într-o zi se făceau 3 transporturi.
Se punea smântâna în acest bădâne și se bătea aproximativ 30 de minute până se obținea untul. În meniul momârlănesc Stâna Scorota o să joace un rol crucial. Lactate ca odinioară doar din iarbă și apă de Retezat. Mojoatcă Violeta, Composesoratul Câmpu lui Neag.
După ce a fost terminată, după 2 ani, stâna a ars. În 2008 Stâna Oilor a fost din nou refăcută cu toate facilitățile necesare obținerii produselor lactate sub ultimele norme de igienă, începând de la apă curentă, caldă și rece, până la canalizare. Au fost folosiți tot caii.
După 13 ani conducerea composesoratului Câmpu lui Neag a decis să refacă și Stâna Vacilor, dar de această dată transportul s-a făcut cu elicopterul.
Incursiunea în timp de astăzi a fost realizată cu ajutorul Doamnei Președinte a Composesoratului Câmpu lui NEAG, Violeta Mojoatcă 0723974305.