Versanți care se ridică
amețitor de ambele părți…
Între Munții Vâlcan și Parâng se desfășoară Defileul JIULUI, parcurs de șosea și o cale ferată care trece prin zeci de tunele și peste multe poduri. Defileul începe la nord de localitatea Bumbești (aflată la miazăzi) și continuă către miazănoapte, contorsionându-se în permanență până în dreptul localității Livezeni, aflată la sud de Petroșani (înainte de confluența cu Jiul de Vest). Aproximativ la mijlocul defileului se află Trecătoarea prin Munții de Piatră, Mănăstirea Lainici, din apropierea căreia sunt căi de acces marcate către Munții Vâlcan (pe la schitul Locurele) și Parâng.
Calea ferată și șoseaua trec, nu neapărat împreună, ba pe un mal ba pe altul al Jiului. Pe șoseaua din defileu sunt foarte puține locuri unde se pot face depășiri în siguranță. De la nivelul șoselei sau căii ferate vedem zbuciumul apei care trece prin defileu… versanții care se ridică amețitor de ambele părți și din când în când, partea lor superioară, cu înălțimi alpine.
Cea mai spectaculoasă
cale ferată din România!
Calea ferată din Defileul Jiului este cea mai complexă şi dificilă lucrare feroviară din România. Calea ferată Bumbeşti-Livezeni uneşte Oltenia şi Ardealul, fiind singura legătură între cele două regiuni. Pe lângă importanţa capitală în transportul feroviar, calea ferată dintre cele două staţii din judeţele Gorj (Bumbeşti) şi Hunedoara (Livezeni) străbate Defileul Jiului şi oferă privelişti spectaculoase. În plus, reprezintă un monument al tehnicii româneşti, fiind cea mai complexă şi dificilă rută feroviară construită în România. Troița Neamului Românesc * Coloana Infinitului, a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele din Cheile Văii Jiului.