Originea precreştină a bisericii DENSUȘ

by | May 3, 2022

Hohenhausen 1775

Originea Basilicii din Densuş

Extras din Cartea „Antichităţile Daciei în Transilvania. De pe timpurile când această frumoasă ţară a fost stăpânită de romani” tipărită din ordinul şi cu cheltuiala împărătesei Maria Tereza.

O AMINTIRE

Nu de mult s-a mai dus la Domnul unul dintre cei de care e cea mai mare nevoie aici pe pământ, Părintele Academician Prof. Dr. Mircea Păcurariu, un savant cu un vast orizont al cunoaşterii, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române. Trebuie să fi fost colegi de generaţie la Deva, dânsul la Liceul Decebal, eu la Şcoala Pedagogică – era cu un an mai mare decât mine, – dar nu ne-am cunoscut atunci.

Am călătorit însă o dată, în anii din urmă, în acelaşi compartiment de tren de la Cluj la Bucureşti, astfel că am avut o noapte întreagă la dispoziţie. Cum amândoi eram din Ţara Haţegului, nu se putea ca patriotismul local să nu-şi ocupe locul privilegiat. Subiectul predilect era biserica din Densuş.

– De ce nu se stabileşte odată definitiv, clar, documentat originea precreştină a bisericii?, l-am întrebat eu. La care dânsul s-a ridicat în picioare, şi-a luat servieta-diplomat de pe poliţă, a scos din ea un tom în manuscris şi l-a ridicat deasupra capului ca actorii Oscarul mult râvnit şi, în sfârşit, cucerit.

– Aici e răspunsul!, a exclamat victorios. E teza de doctorat a lui Ioan Marin Mălinaş. Se întitulează „La umbra Sarmizegetusei romane. Basilica din Densuş.” Eu îi sunt conducătorul de doctorat şi îi duc lucrarea acasă ca să-i fac referatul. De unde a pornit totul? În secolul XVIII, un olandez Hohenhausen, înrolat ofiţer în armata austriacă, a ajuns cu o misiune militară în Transilvania. Surprins aici de mulţimea monumentelor romane, cum era pasionat de istorie, a început să le studieze, să le descrie şi să le deseneze.

Cartea, întitulată „Antichităţile Daciei în Transilvania. De pe timpurile când această frumoasă ţară a fost stăpânită de romani”, cu desenele originale, a fost tipărită la 1775 din ordinul şi cu cheltuiala împărătesei Maria Tereza. Pentru noi cartea este foarte importantă pentru că prin intermediul ei noi avem imaginile a zeci de monumente de dinaintea inventării fotografiei. Unele dintre aceste monumente s-au deteriorat între timp dar noi le putem vedea aşa cum ele arătau acum trei secole, altele au dispărut, aceasta fiind singura sursă ce ni le mai poate oferi privirii.

Cartea, adevărată raritate, a căzut în uitare până când a fost redescoperită de părintele Arhimandrit Ioan Marin Mălinaş, vieţuitor într’o parohie de lângă Viena, care a reeditat-o şi a folosit-o fertil în demonstraţia sa, absolut convingătoare, că biserica din Densuş, care l-a atras pe Hohenhausen în mod deosebit şi căreia i-a făcut cele mai multe desene din toate poziţiile, datează de la începutul secolului II, imediat de după anul 100, fiind astfel cel mai vechi lăcaş creştin de cult rămas în picioare şi în care s’a slujit neîntrerupt.

E amintirea mea cea mai scumpă legată de Părintele Mircea Păcurariu. Cartea Părintelui Ioan Marin Mălinaş „La umbra Sarmizegetusei romane. Basilica din Densuş.” Viena-Oradea: Editura Mihai Eminescu, 1997, o am cu o călduroasă dedicaţie din partea autorului. În legătură cu originea precreştină a bisericii din Densuş eu am o teză proprie, imbatabilă, de neclintit cu nici un contraargument. Biserica e un unicat în România prin aceea că e singura în care de la sfinţirea ei până azi în ea s-a slujit neîntrerupt. Dar e un unicat şi la nivel mondial pentru că e singura care are ca hram un praznic precreştin.

În Ţara Haţegului nedeile au o pondere unică, depăşind în fast şi amploare Paştile şi Crăciunul. Nedeia e pentru fiecare sat evenimentul central al anului. Pe parcursul întregului an se fac pregătirile pentru nedeie, se agonisesc cele necesare de la răchie la vita de sacrificiu şi tot de-a lungul anului fetele de măritat îşi cos în mare secret iile care la nedeie vor constitui un miracol al surprizelor. Biserica, aşa cum a „încreştinat” multe obiceiuri străvechi, şi a procedat înţelept că nu le-a suprimat ci le-a preluat şi le-a perpetuat, a suprapus hramul bisericii din fiecare sat cu nedeia acestuia. Aşa se face că aici toate hramurile sunt cuprinse în intervalul dintre primăvara târzie şi toamna timpurie, în anotimpurile bune de desfăşurat praznicele, în nici un caz iarna.

La Densuş însă, unde nedeia păstrată din preistorie e la Arminden, nu s-a găsit nici o sărbătoare creştină în jurul lui 1 Mai ca să fie luată de hram, iar nedeia era atât de puternic înrădăcinată că nu se putea deplasa, astfel că hramul – un enorm paradox – a rămas la Arminden. Or acesta este cel mai incontestabil argument al originii precreştine a bisericii. (Recent, ca să fie în rând cu celelalte biserici, i s-a atribuit şi ei un hram creştin, Sf. Nicolae, dar fără nici un efect asupra populaţiei care nici vorbă să-şi mute nedeia la vreme de iarnă).

Că ziua mea de naştere trecută în Certificatul emis de Primăria comunei Densuş e aceeaşi cu hramul precreştin, la Arminden, e o simplă coincidenţă. Oricum, Certificatul e şi el din vremea Armindenului.

Miron Scorobete

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Momârla din GÂRBOVU

GÂRBOVU TARTAROS La începutul erei noastre, într-un răvaș trimis...

Noua Bucovină a României

Pe Valea lui RHABON ۩ Legende momârlănești de la facerea lumii 💪...

Alergând printre GIGANȚI

Running with GIANTS@ Retezat SkyRACE 🔥 18 iunie 2022 🔥 a zecea...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

Ținutul Momârlanilor LIVE @ Evenimentul ZILEI

Despre ۩ ancestralitatea۞ ஜ Văii JIULUI ⊕ ⌘@ Leonardo TONITZA...

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

Strigoiul din Ținutul Momârlanilor

Strigoii, moroii& vârcolacii ☠️ Strigoii, moroii, vârcolacii...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...

Geneza Kogayonului Momârlănesc 

SIMPOZIONEdiția a II – a23 - 24.03.2024 Criptografia (geneza)...

Titanul din Gârbovu

DN66A / GârbovuDrumul lui Băsescu Poarta de intrare în Rezervația...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

Urieşii de pe Vârful Măgura

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Piramidele lui Sfarmă Piatră

Sfarmă Piatră &P I R A M I D E L E 💪🏽 Piatra Zănoagei 💪🏾 Straja...

Legăturile dintre cer și pământ

Momârlele din 💪Ținutul TITANILOR© Gabriela Braniște Materiale...

Stațiunea PHARANX

În Valea lui 🔥P R O M E T E U 🔥 Ținutul Titanilor 🔥 Brainstorming...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Povestea vârfului RETEZAT

G R E U C E A N U &lumina cea de toate zilele… Cum ne povestește...

Calul TROIAN din telefonul copilului tău

GAIA din ScoculURZICARULUI ۞ GAIA, zeița primordială, zeița...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT