Drumul Crucii
♰ 10 kilometri ♰
Schitul STRAJA a fost ridicat în anul 1999. Cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 54 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie).
Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii STRAJA. Aici este locul unde în Vinerea Mare, este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 km, pe Drumul Crucii, din Lupeni, la Straja.
♰ Tunelul Sfinților ♰
Ninsorile mari din timpul iernii, viscolul care suflă cu putere și troienește zăpada, dădeau suficient de furcă celor care se ocupau de bisericuța din lemn și care și-au dorit ca oamenii să poată ajunge oricând la acest lăcaș de rugăciune. Așa s-a înfiripat ideea construirii unei tunel lung de 54 de metri, care să facă legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn.
Un ♰ calendar ♰ special,
unic în România
Lucrările de construcție ale tunelului s-au încheiat în anul 2006, iar ceea ce a rezultat din mâinile meșterilor a luat forma unui calendar special, unic în România. A durat aproape doi ani până când pictura interioară a fost gata. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Calendarul ortodox pictat începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc.
1. Motivul catehetic Tunelul are pictat pe peretele din partea stângă tot calendarul creștin ortodox, iar în fiecare zi arde o candelă în fața icoanei cu sfântul sau sfinții zilei. Oricine are posibilitatea să-și vadă sfântul zilei de naștere și să spună o rugăciune. Pe bolta tunelului sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Tot pe bolta tunelului sunt pictați cei 12 profeți și cei 12 apostoli.
2. Motivul simbolic Schitul Straja, aflându-se în Valea Jiului, zonă minieră a județului Hunedoara, acest tunel imită o galerie de mină. La construirea lui s-au folosit materiale care se folosesc și la construcția unei galerii de mină.
3. Motivul practic Acest tunel ajută în mod practic în două feluri: ca mic zid de sprijin pentru dealul din stânga lui și ușurarea căii de acces din curtea Schitului până la drumul principal în iernile grele, când aici zăpada atinge peste 2 metri înălțime.
O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinților. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, își caută ziua de naștere și apoi văd chipul sfântului din acea zi, așa după cum este trecut el în calendarul ortodox. După câteva minute își aduc aminte de cei apropiați, din familie sau de prieteni, și le caută zilele de naștere în orânduirea lor creștină.