♰ Pelerinaj în Hunedoara ♰

by | Jul 23, 2021

ICXCNIKA

Schitul STRAJA ♰ Densuș
& Mănăstirea Prislop ♰ Biserica din lemn Lăpugiu de Jos, imaginea Maicii Domnului cu Pruncul în brațe din Peștera Bolii, Cimitirul ”vesel” al Văii Jiului, „morminți de curte” ♰ practici precreștine de acum 500 de ani, Crucea Eroilor, Drumul Crucii din STRAJA… nu în ultimul rând “Crucea lui Bogdan din Pasul Vâlcan”. 

Pelerinaj la Prislop. 14 citate din Sfântul Ardealului 1. Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce ești. 2. Eu nu mă răzbun; are cine! 3. Rugăciunea și postul scot dracii poftei și ai mâniei din trup. 4. Foamea îmblânzește fiarele! 5. Cea mai lungă cale este cea de la urechi la inima. Adică de la informație la convingere. 6. Ne întâlnim în prezent cu… viitorul trecutului. 7. Cred că cea mai deformată ființă din capul oamenilor este Dumnezeu. 8. În fiecare ins e sădită o intenție a lui Dumnezeu care prin om trebuie să devină creație. 9. Grija omului de Dumnezeu simplifică grijă omului de om. 10. Cât asculți de Dumnezeu atât ascultă și Dumnezeu de tine. 11. Dacă oamenii, rudele ți-ar face binele, ție ce cruce ți-ar mai rămâne? 12. Iubirea prin natură sa ocupă același loc cu mistica. Ea e spirituală și nu poate fi asimilată organizării fizice și trupești. 13. Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse. 14. Păcatele se înregistrează în codul genetic al fiecăruia. 

♰ ZIAN Boca ♰

Mănăstirea Prislop este situată într-una din regiunile cele mai pitoreşti din ţara noastră. De la Haţeg – spre miazăzi – se deschide minunata depresiune a Haţegului sau „Ţara Haţegului” leagănul poporului român, care se întinde pâna la poalele Munţilor Retezat. De aproape 7 secole Mănăstirea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Aşezată într-o poiană, la altitudinea de 640 m, Mănăstirea Prislop este înconjurată de dealuri care coboară în pante domoale pâna aproape de monument. 

O coborâre în istorie!

Un drum în „Ţara Haţegului” este „un drum” sau „o coborâre” în istorie… Dacă ajungi în zonă, spre poarta de intrare dinspre nord, în Ţara Haţegului, se află Biserica Densuş, cea mai veche biserică din ţara noastră în care se slujește. Secolul II templu păgân închinat zeului Marte transformat în secolul III în biserică creştină. Locul de înmormântare al generalui roman Longinus. De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră.

Bisericile de lemn
din HUNEDOARA

Din Țara Hațegului spre Ținutul Padurenilor, platoul înalt așezat între Depresiunea Țării Hațegului la sud și Valea Mureșului la nord. La apus regăsim înălțimile apropape nelocuite ale Munților Poiana Ruscă. Biserica monument istoric din Lăpugiu de Jos, este o biserica de lemn ce a fost ridicată în anul 1765. Iconografia prezentă în biserică reprezintă scene din ciclul hristologic, așternute pe registrul de la nașterea bolții, separate prin benzi colorate. Pe latura de sud: “S-au rugat Hristos în grădina cu hiclenie”, “Pilat și-au spalat mâinile de sânge nevinovat”, “Au adus pre Isus înaintea arhiereilor”. Pe latura de nord: “Punerea cununii de spini”, “Ducând Crucea la Golgota, lui Hristos”, “Învierea lui Hristos”.

Cimitirul ”vesel” al Văii Jiului 
& „morminții de ogradă” ♰ ♰ ♰

Sălătruc o Săpânţa a Văii Jiului! „Înainte de Praznicele Împărăteşti, credincioşii îşi aduc aminte de cei dragi care au trecut dincolo, în veşnicie, şi materializează această dragoste şi aducere aminte prin împodobirea cimitirelor, crucilor mormintelor. Eu obişnuiesc să spun că cimitirul bisericii din Livezeni – Sălătruc este o Săpânţa a Văii Jiului” spun preoții locului.

Împodobirea crucilor

Un cimitir din Valea Jiului se transformă într-un loc plin de culoare, la fel cum este şi cimitirul vesel din Săpânţa. Obiceiul împodobirii crucilor nu se ştie exact ce origine are, nici măcar bătrânii nu-şi mai amintesc povestea care stă în spatele acestuia. Toţi ştiu că în acest fel îşi arată respectul faţă de cei morţi şi că este un obicei care trebuie continuat. Un obicei pe care nici măcar regimul comunist nu l-a putut face uitat. Acest ritual de împodobire a crucilor este întâlnit în toate cele şase localităţi ale zonei Văii Jiului. În cimitirul Sălătruc din Parohia Livezeni este respectat cu sfinţenie.

Cum ne pregătim de Paşti, aşa trebuie să ne ocupăm şi de mormintele celor dragi şi să le împodobim crucile. Se pune o basma colorată pe cruce şi o icoană. Basmaua, batista sau şalul trebuie să fie cât mai viu colorate, să arate frumos. Baticul se prinde în patru colţuri, apoi se pun flori, o coroniţă şi o icoană”, spune un alt momârlan.

Obiceiul este specific locului şi semnifică grija pentru sufletele morţilor spun localnicii. În noaptea de Înviere oamenii vin la cimitir să aprindă lumânări, iar acea noapte este cea mai frumoasă, când cimitirul este cuprins de mii de luminiţe aprinse.

Practici precreștine de acum 500 de ani: „morminți de curte”. Momârlanii își construiesc și acum casele la fel cum o făceau geții, din bârne necioplite, încheiate la capete cu îmbucături de formă pătrată sau dreptunghiulară. Hainele de sărbători ale momârlanilor constau din pantaloni strâmți și cămașa până la genunchi… Această populație a păstrat o serie de practici precreștine, între care și obiceiul îngropatului morților în curtea de lângă casă. Obiceiul îngropării morților în grădina din apropierea casei își are rădăcinile în urmă cu mai bine de 500 de ani, când exista credința că morții, ca și viii, trebuie să se afle în apropierea familiei, chiar și după ce au trecut la cele sfinte.

Astfel, ei puteau să aibă parte de liniște și să nu se transforme în ființe malefice, să nu devină strigoi sau moroi. Locul în care oamenii erau îngropați căpăta denumirea de „morminți de ogradă” sau „morminți de curte”.

Maica Domnului cu Pruncul în brațe

În Peștera Bolii se manifestă un fenomen extrem de interesant. Apariția misterioasă în stânca peșterii a imaginii Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe este cunoscută. Mai puțin cunoscut este faptul că dacă întorci acea imagine rezultă o nouă imagine extrem de sugestivă – stindardul getic – lupul DRACO / DRACON. Poate să fie o imagine sugestivă pentru perioada de tranzit de la prima religie monoteistă din lume la creștinism.

Te invităm să o vezi cu ochii tăi.

Crucea Eroilor
& Drumul Crucii

Pe lângă atracțiile turistice de care se bucură, Valea JIULUI este renumită și pentru încărcătura istorică și religioasă a locului. În Primul Război Mondial, pe Vârful Straja, au murit peste 800 de soldați, o parte din ei fiind înmormântați în cimitirul eroilor din Lupeni. În anul 1996 s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere a cabanei Montana din Straja, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o ♰ cruce ♰ Becul a fost spart de unul dintre turiști, însă la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un alt bec. Cel de-al doilea bec a fost dus la Starețul Mănăstirii Lainici, care a spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în primul război mondial și nu sunt îngropați creștinește.

Aşa s-a hotărât ridicarea unei cruci, în memoria eroilor neamului. Cu o înălțime de 18,6 metri și o anvergură de 9 metri, Crucea Eroilor se înalță deasupra Văii Jiului de la altitudinea de 1.485 metri. Fiind iluminată, poate fi observată în serile senine cu uşurinţă şi de pe şoseaua naţională care străbate şi uneşte toate localităţile Văii.

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Stindardul de luptă al geților

DRACON Stindardul de luptă al geților 🐺 lupul cu trup de șarpe /...

MOMÂRLELE din Piatră de pe KOGAYON

Semnul Kogayon Tradiții, credințe& obiceiuri la Momârlani...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Alergând printre GIGANȚI

Running with GIANTS@ Retezat SkyRACE 🔥 18 iunie 2022 🔥 a zecea...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Mama Dragonilor

Typhon și ECHIDNA Povestea celebrului Typhon este menționată în cea...

Prometeu și Grifonul Carpatin

ParângParangosPHARANX O incursiune în 💙💛❤️ȚINUȚUL URIAȘILOR 🇷🇴 ”În...

5508 înainte de Hristos ✞

Strămoşi NFT Încă de la facerea lumii ✨ Urieşi ☯️ Pelasgi ۞ 🏛️ GETÆ...

Legăturile dintre cer și pământ

Momârlele din 💪Ținutul TITANILOR© Gabriela Braniște Materiale...

O poveste NFT inspirată din evenimente reale!

Mama Dragonilor Istoricul antic Herodot a furnizat primele...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

GELONOS

Apele primordiale 🌊 🏹  GELONOS ⚔️  Fratele⚔️ Sciților &...

Urieșul MIC de pe Valea Morii

O lume ascunsă În Ținutul Lupilor, pe Valea Morii în sus spre...

Cetatea TITANILOR

Pe Valea Ungurului Bătrânii locurilor ne spun povestea bocșeriilor...

Momârla din GÂRBOVU

GÂRBOVU TARTAROS La începutul erei noastre, într-un răvaș trimis...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

Uriașul din JIEȚ

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Strigoiul din Ținutul Momârlanilor

Strigoii, moroii& vârcolacii ☠️ Strigoii, moroii, vârcolacii...

Urieşii de pe Vârful Măgura

Momârlele Oamenii de Piatră În ceea ce priveşte termenul de...

Calul TROIAN din telefonul copilului tău

GAIA din ScoculURZICARULUI ۞ GAIA, zeița primordială, zeița...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT