Semnificația sărbătorii lui Sânpetru

by | Jul 23, 2021

Cel mai cunoscut „sfânt”
al Calendarului popular

29 iunie
Sânpetru de vară
Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Despre semnificația sărbătorii lui Sânpetru pe Valea Jiului de Vest, Gh. Făgaş ne spune: “La 29 iunie biserica îi sărbătoreşte pe Sf. Petru şi Pavel, iar poporul zice că Dumnezeu coboară din când în când pe pământ să vadă ce mai fac oamenii şi este însoțit de Sf. Petru (altul decât apostolul) şi că coborârea se face pe muntele Retezat al cărui pisc a fost amenajat în acest scop“.

Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit in aceeaşi zi, de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero. Se consideră că Sf. Petru şi Pavel stau pe lună, de o parte şi de alta a acesteia. Deși la data de 29 iunie se sărbătoresc de fapt doi sfinţi, Petru și Pavel, tradiţia populară a reţinut ca sărbătoare numai numele unuia, Sânpetru. In ceea ce priveşte Sânpetru, nu transformarea celor doi sfinţi creştini (Pavel şi Petru) într-unul păgân este esențială, ci atribuţiile primite de acesta în Calendarul popular, întrucât marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului.

Sânpetrul de Vară a preluat data (29 iunie) și numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creștin. În Panteonul românesc Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de larnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an. În tradiţia populară Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoţit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea unor decizii.

În povestirile şi snoavele populare Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie țărăneşti; se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde îi încredinţează porțile și cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, fierbe grindina pentru a o mărunți prin topire şi a deveni mai puțin periculoasă etc. La marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Sângiorz, Sânziene) Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al Calendarului popular. Importanţa sărbătorii este subliniată de postul care o precede, Postul lui Sânpetru, care, spre deosebire de Postul Paștelui, Postul Crăciunului şi Postul Sântămăriei, are număr variabil de zile. Local, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi terestre: apariția licuricilor, amuţitul cucului, răsăritul constelației Găinuşei.

Despre aceşti licurici legenda spune: La Sânpetru de vară apar licuricii. Aceştia sunt de fapt scânteile căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din biciul său. Sf. Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei pierduţi în pădure. Deşi Sânpetru de iarnă este considerat, de fapt, patronul lupilor, şi Sânpetru de vară, cum vedem, se consideră că are atribuții legate de lupi: el „împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor”.

De aceea ziua de Sânpetru se sărbătoreşte şi pentru a ţine lupii departe. Tradiţia este ca de Sânpetru să se facă pomeni pentru morți. De aceea sărbătorii i se mai spune şi Moşii de vară. Popular, sărbătorile sunt repere calendaristice pentru a marca perioade specifice. Un astfel de reper este şi sărbătoarea Sânpetru. Astfel, de exemplu, „de la Sânpetru, până la Sântămăria Mică, culmile muntoase carpatice au cunoscut aşa numitele “nedei” – “târguri de două ţări”, la care se întâlneau românii din “țările” vecine munților (ardeleni cu munteni, olteni cu bănățeni, etc.) spre a târgui – că aveau ce, fiindcă tocmai începuseră să se coacă “bucatele” (cereale, fructe, etc.) și pentru că era cald, dar şi spre a pregăti nunțile din toamnă (sensul inițial al “Târgului de Fete” de pe Muntele Găina).”

Pietrele lui Sânpetru (30 iunie)

În calendarul popular, 30 iunie este cea de-a doua zi a sărbătorii lui Sânpetru. Oamenii o respectă de frica lupilor, a trăsnetelor şi a grindinei. Aşa cum am văzut la Ion Ghinoiu, Sf. Petru „fierbe grindina pentru a o mărunți prin topire şi a deveni mai puțin periculoasă”, deci el este cel care dirijează grindina într-o parte sau alta, pentru a pedepsi păcatele oamenilor. De aceea se ţine şi a doua zi de Sânpetru, pentru ferire de grindină.

Legenda spune că atunci când oamenii îi nesocotesc puterea, Sfântul cheamă balaurii, care îl ajută sa bată lumea cu piatră: balaurii mărunțesc gheața, iar el dă ploaia cu piatră. De acum, țăranului îi este îngăduit să bată fructe, că, dacă se bat mai devreme, le bate şi grindina. Dacă tună ori fulgeră de ziua lui, nucile şi alunele vor rămâne fără miez sau vor avea viermi. 30 iunie este dedicată tot Sânpetrului şi numită Pietrele lui Solomon sau Pietrele lui Sânpetru. Ziua se ține pentru paza de trăsnete în vite, oameni şi case, pentru ca ţăranii să se fereascaă de piatră în timpul verii sau să nu dea peste ei şi recolte ploi mari cu vijelii. In plus, oamenii o țin ca să nu-i ia apa când trec prin gârlă.

Dan IOAN Bălan  Momârlanii

Vezi mai mult: Sângeorz 
O sărbătoare străveche

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Magia Parângului 

S K Y ParângParangosPHARANX Magnific, maiestuos,...

Se (re)deschide Cafeneaua din Castelul de VIS

Evenimente private la înălțimevia Castelul de...

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

MOMÂRLELE din Piatră de pe KOGAYON

Semnul Kogayon Tradiții, credințe& obiceiuri la Momârlani...

Piramidele lui Sfarmă Piatră

Sfarmă Piatră &P I R A M I D E L E 💪🏽 Piatra Zănoagei 💪🏾 Straja...

GAIA din Scocul Urzicarului

Încă de la ✨facerea lumii ✨ 8500 de ani de continuitate … în piatră...

Oamenii de Piatră ♦ Momârlele

Momârle Oameni de Piatră, Momâi. Termenul de Momârle, (de la care se...

Pelasgos din neamul Titanilor

Vârful Peleaga (2509 m) „patres progenitores“ | PELASGOS În jurul...

Top 3 Circuite din Valea JIULUI

& top 10 obiective turisticedin Ținutul Momârlanilor Ținutul...

O poveste NFT inspirată din evenimente reale!

Mama Dragonilor Istoricul antic Herodot a furnizat primele...

Bunicul lui PROMETEU

Prin Cheile Tăii Maleficul 🐷 CRÂSNIC Fiul Diavolului. Un crâsnic...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

Legenda blajinilor

Gog & Magog Este sigur că neamul goților (geților) este...
Geneza Europei MultiversX NFT
XOXNO Europe Genesys NFT

Pelasgos din neamul Titanilor

Vârful Peleaga (2509 m) „patres progenitores“ | PELASGOS În jurul...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

Luptă și câștigă împotriva TITANILOR

O poveste NFT inspirată din evenimente istorice reale ⚔️ 🏹 Războiul...

SCHYTUS părintele Sciților

Titanul Schytus 🔥(părintele sciților) Vă invităm într-o călătorie...

Stindardul de luptă al geților

DRACON Stindardul de luptă al geților 🐺 lupul cu trup de șarpe /...

Templul lui APOLO din PHARANX

Parangos / APOLO,spre Lacul MIJA 🌊 Pe drumul spre PROMETEU (traseul...

Titanul din Gârbovu

DN66A / GârbovuDrumul lui Băsescu Poarta de intrare în Rezervația...

Geneza Kogayonului Momârlănesc 

SIMPOZIONEdiția a II – a23 - 24.03.2024 Criptografia (geneza)...
XOXNO Europe Genesys NFT
Europe Genesys MultiversX NFT