Top 3 Circuite din Valea JIULUI

by | Feb 17, 2022

& top 10 obiective turistice
din Ținutul Momârlanilor

Ținutul Momârlanilor, Valea Sfincșilor… Valea JIULUI, 50 de km lungime de pădure și 25 lățime, 50 de urieși din piatră, obiceiuri și tradiții multimilenare precum și credință ancestrală @ cea mai veche biserică creștină din România în care încă se mai slujește, ICXCNIKA.

I Circuitul ECUMENIC

1. Pe drumul spre ținut, dinspre Timișoara, o te reculegi în cea mai veche biserică creștină din România în care încă se slujește, Biserica DENSUȘ. 2. Maica Domnului cu Pruncul în brațe, MINUNEA de pe stâncile peșterii BOLII. 3. Bisericile de lemn din Valea JIULUI. 4. Troițele de lemn din munții momârlanilor. 5. Statuia Maicii Domnului din Câmpu lui NEAG.

 I I Circuitul GOSPODARILOR

Începem aventura noastră culinară din Bănița, poarta de intrare în Valea JIULUI unde o degustăm savoarea mierii de albine din stupurile care își au casa în mijlocul plantației de zmeură a soților Pașca. După degustare coborâm de pe dealurile plantației direct în Peștera Bolii (1) unde o ne intersectăm cu al doilea obiectiv din Circuitul ECUMENIC, Maica Domnului cu Pruncul în brațe, apariția misterioasă de pe stâncile peșterii. La ieșire din Peștera Bolii o intrăm în lumea legendelor și a stâncilor cu chip de oameni, pe urmele hidrei care a modelat Cheile Bănitei (2) cu coada în lupta sa cu urieșul IORGOVAN.

După ce am fost însuflețiți de neînfricatul IORGOVAN, și ca să avem poftă de mâncare pentru pâinea lui DECEBAL, din Cheile Băniței mergem direct în Cheile TĂII (3) să vedem mărturiile lăsate în piatră de războiul titanilor cu urieșii care au vrut să răstoarne cerurile.

⚔️ DECEBAL ⚔️
& PROMETEU 🔥

Cum ajungem în Petroșani o luăm prânzul la un castel de vis iar pâinea lui Decebal o fie adusă direct din cuptorul gospodarilor pe masa noastră. Stindardul getic și chipul lui Decebal care se văd pe crusta rumenă a pâinii ne atenționează am intrat pe meleagurile urmașilor geto-dacilor.

După prânz ne întoarcem în timpuri imemoriale pe urmele legendarului titan PROMETEU în drumetia noastră spre Stațiunea Parâng (4) / Vârful Parâng (PHARANX din trecut @ poetul antic Eschil) acolo unde este încă înlănțuit cel care a dăruit oamenilor focul. Înainte părăsim capitala Văii JIURILOR neapărat trebuie vizităm Muzeul Momârlanilor (5) și Biserica de lemn din Sălătruc.

Din Petroșani mergem mai departe spre spre VULCAN de unde o ne luăm în straiță legume BIO udate natural de pârâul care traversează Valea UNGURULUI până în gospodăria Gălățan. Lăsăm desaga cu merinde la crescătoria de ciuperci locală și urcăm pe legendarul drum al poștalioanelor până în Pasul Vâlcan pe urmele lui Mihai Viteazul și a Ecaterinei Teodoroiu până la observator și până la Monumentul Eroilor unde ne recăpătam puterile pentru a merge mai departe cu strămoșii noștri în gând și în simțiri.

La coborârea din Pasul Vâlcan (6) o ne abatem de la drumul poștalioanelor spre CETATEA TITANILOR (7) pentru a înțelege continuitatea neamului românesc dar și pentru a regăsi mărturiile din trecut despre viteji, urieși și titani.

1907

În Lupeni, de unde o adăugăm în desagă carne la garniță, o aflăm povestea pricoiței din Familia Floronesc precum și cronica lor familiară scrisă într-o biblie din 1907. Urcăm apoi în Stațiunea Straja (8) pentru a vedea tunelul celor 365 de sfinți prin care se intră la Schitul STRAJA.

Sleiți de puteri, ajungem în Uricani degustăm virșlii momârlănești și urda de oaie împreună cu Domnul Constantin Daniel care o ne deslușească secretul acestor rețete tradiționale moștenite din moși strămoși.

Pe drumul spre poarta de intrare în RETEZAT, Gârbovu / Câmpusel, o facem un popas la Muzeul Satului Momârlănesc (9) de pe domeniul Pensiunii Retezat unde timpul a stat în loc și o avem ocazia vedem o falie atemporală din povestea locurilor. Mai departe în drumul nostru spre capătul VĂII HIPERBOREEI o ne oprim la Statuia Maicii Domnului (10) pentru povestea fabuloasă a ei, transportul din cel mai important loc de pelerinaj din lume al catolicilor, Lourdes, până în Câmpu lui Neag. Într-un final titanul din Gârbovu ne așteaptă încremenit în piatră la un capăt de pod pentru a finaliza circuitul nostru prin toată Valea HIPERBOREII, un circuit prin istorie și mitologie, un circuit pe care o dată în viață trebuie îl faci.

I I I Drumeții la URIEȘI

1. Urieșul IORGOVAN din Cheile Baniței 2. Razboiul urieșilor din Cheile TĂII 3. Titanul Prometeu & STRĂJERII de pe Vârful Parâng 4. Cetatea TITANILOR din Vulcan 5. Titanul din Gârbovu.

Vezi mai multe INFO: GOSPODARII, URIEȘII, CIRCUITUL ECUMENIC & principalele obiective turistice: Peștera BOLII, Cheile Bănitei, Cheile TĂII, Stațiunea Parâng, Muzeul Momârlanilor, Pasul Vâlcan, Cetatea TITANILOR, Stațiunea Straja, Muzeul Satului Momârlănesc, Statuia Maicii Domnului din Câmpu lui NEAG.

Sintetizând, TOP 10 Obiective Turistice din Valea HIPERBOREEI.

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.
TinutulMorlanilor_DanielRosca_01

Daniel ROȘCA

Autor

Din '97 stau în Timișoara dar sufletul și buletinul au rămas în Valea JIULUI, acest ținut ancestral al momârlanilor. 6 orașe, 6 masive muntoase, 1 comună, o singură vale și 3 stațiuni turistice... Valea JIULUI, acasă.

Art Jewerly Festival 2023

Zeița GETÆ Bendis Bendis, zeița GETÆ a pădurilor...

Un vis aproape de STRAJA

Un vis în STRAJA / Lupeni Dacă discutăm despre...

Cea mai bună ciorbă de pește din Valea lui RHABON

🐟 Paradisul Verde 🐟 Drumul spre oaza de liniște...

Clinica Mihaela NISTORESCU ™

Lumea uleiuriloresențiale @...

La Moșu

Gustul de demult 🧄 Astăzi am fost prin Straja...

DAOS Forest

Meda, Bendis & Kotys. Faceți cunoștiință cu...

Sejur în natură printre căprioare 🦌

Casa de vacanță🦌 C L A S I M A 🦌 O unitate de...

Pensiunea Retezat

Retezat, bijuteria arcului carpatic. Prin Vestul...

Cabana MONTANA

Locul de rugăciune ♰ ♰ al geto-dacilor Vf. Mutu...

Castelul de VIS

Zona Iscroni / Aninoasa  Complexul Casa de Vis...

Spre Dealul Babii (MEGALITUL)

Pe Drumul Poștalioanelor 💪 ... drumui lui Traian sau „drumul...

ELFUL de pe Drumul Lupilor

Drumul Lupilor  & urieșii mici din 💪🏽 💪🏾Valea Hiperboreei 💪🏿...

Top 10 SFINCȘI din Valea JIULUI

Ținutul Momârlelor     Top 10 SFINCȘI  Încă de la străvechii...

Pelasgos din neamul Titanilor

Vârful Peleaga (2509 m) „patres progenitores“ | PELASGOS În jurul...

Urieșul din Cascada Maria

Povestea Urieșului Povestea Cascadelor Valea Mării și Valea...

Cetățile Urieșilor

Uriașii din Cheile Tăii & Cetățile Urieșilor din Vale Odată au...

ŢARA DE PIATRĂ

„Ţara Lytua”🇷🇴  Λιθου 🇷🇴 Epoca de Piatră s-a încheiat acum 12.000 de...

HYPERBOREA NFT GAMIFICATION

Stațiunea URICANI 💪 💪 I O R G O V A N U L 💪 💪Poartă de intrare în...

Harta urieșilor din Ținutul Momârlelor

Valea JIULUI 50 de km lungime 50 de urieși din piatră 6 masive...

Urieșul din Cascada Maria

Povestea Urieșului Povestea Cascadelor Valea Mării și Valea...

Drumeții la Urieși

Drumeții prin Vale Momârlele de piatră În funcție de sezonul...

Stindardul de luptă al geților

DRACON Stindardul de luptă al geților 🐺 lupul cu trup de șarpe /...

GELONOS

Apele primordiale 🌊 🏹  GELONOS ⚔️  Fratele⚔️ Sciților &...

SCORPIA 🔥 Sora lui PROMETEU

Taine ancestrale ۞ Bunicul & sora lui PROMETEU 🔥 Plecând la...

Pelasgos din neamul Titanilor

Vârful Peleaga (2509 m) „patres progenitores“ | PELASGOS În jurul...

ELFUL de pe Drumul Lupilor

Drumul Lupilor  & urieșii mici din 💪🏽 💪🏾Valea Hiperboreei 💪🏿...

Luptă și câștigă împotriva TITANILOR

O poveste NFT inspirată din evenimente istorice reale ⚔️ 🏹 Războiul...

Uriașul din Cheile Băniței

Poarta de intrareîn Valea JIULUI Practic Ținutul Momârlanilor începe...

Războiul Titanilor

Triumful asupra Uriașilor În anul 86, Roma pornește din nou într-o...