Obiceiuri și tradiții populare
Fundătura Ponorului, Inima Daciei.
De la noi de acasă din ținutul momârlanilor o să mergem spre padurenime după o scurtă vizită în Fundătura Ponorului, inima Daciei. Astăzi despre porta de intrare în Hunedoara dinspre Banat, Biserica din Lăpugiu de Jos, 1765, Ținutul Padurenilor.
Hunedoara, cinci zone folclorice distincte: Țara Hațegului, Țara Moților, Ținutul Momârlanilor, Zona Orăștie și Ținutul Pădurenilor. La nord, ținutul este mărginit de valea râului Mureș, la sud de Țara Hațegului, iar la vest de Munții Poiana Ruscă. Astăzi mergem în Comuna Cerbăl pentru obiceiurile și tradițiile populare din Ținutul Padurenilor și mai departe spre Lapugiu de Jos să vizităm biserica din lemn.
În Pădurenime
Și dacă ai crezut că toate comorile se țin ascunse, iată că noi vrem să împărțim cu tine una dintre cele mai prețioase avuții ale județului Hunedoara: impresionantul Ținut al Pădurenilor! Odată ce ai pășit pe aceste tărâmuri fermecate, înconjurate de păduri dese, vei avea senzația permanentă că te afli într-una dintre picturile celebre expuse în marile muzee ale lumii.
Dincolo de peisajul spectaculos, Ținutul Pădurenilor uimește prin elemente de tradiție populară românească și meșteșuguri care păreau demult pierdute. În Pădurenime, portul popular se face remarcat printr-o bogăție a culorilor și podoabelor ce îi conferă o eleganță aparte, nemaintâlnită în alte părți. Gusturile și aromele inconfundabile ale bucătăriei pădurenești se împletesc aici cu ospitalitatea localnicilor dornici să îți împărtășească un crâmpei de trăire autentică românească.
Vino să descoperi Comuna Cerbăl cu uimire cât de generos a fost înzestrat de Maica Natură acest colț de lume și cât de armonios este el împodobit de oamenii locului, în firescul specific satului românesc. O mărturie a vremurilor în care cuvintele rugăciunii „pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi…” aveau un alt sens…
Lăpugiu de Sus – rezervaţia naturală
Locul fosilifer Lăpugiu de Sus este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a – rezervație naturală, tip paleontologic, situată pe teritoriul satului Lăpugiu de Sus, în comuna Lăpugiu de Jos din județul Hunedoara.
– codrii seculari din Bătrâna
– biserica monument istoric din Lăpugiu de Jos – 1765
– peste 1.400 de specii de fosile gasteropode, osteropode şi lamelibranhiate
– un veritabil muzeu în aer liber, satul părăsit Baştea
– ţuica de prune & crescătorii de animale / rețete tradiționale
Biserica de lemn a fost ridicată în anul 1765. Iconografia prezentă în biserică reprezintă scene din ciclul hristologic, așternute pe registrul de la nașterea bolții, separate prin benzi colorate. Pe latura de sud: “S-au rugat Hristos în grădina cu hiclenie”, “Pilat și-au spalat mâinile de sânge nevinovat”, “Au adus pre Isus înaintea arhiereilor”. Pe latura de nord: “Punerea cununii de spini”, “Ducând Crucea la Golgota, lui Hristos”, “Învierea lui Hristos”.
Biserica de Lemn, monument istoric, din Lapugiu de Jos este inclusă deasemenea și în circuitul nostru ecumenic cu plecare din Ținutul Momarlanilor ♰ Pelerinaj în Hunedoara ♰ spre nordul Județului Hunedoara.