Unturușul
Din Valea JIULUI în Asturia și înapoi în Muncelul Jiețului împreună cu Părintele JURA, preot născut din preot. Începem povestea noastră de la fostul canton silvic, unde bunicul interlocutorului nostru de astăzi a fost întemeietor iar tatăl lui s-a născut acolo, pe Valea Jiețului, în Slăvei. Preot născut din preot Domnul Dimitrie JURA este astăzi gazda noastră și în același timp călăuza din Ținutul Momârlanilor spre regiunea Asturia în comunitatea Asturiană din Spania.
De ce facem această călătorie!?
Pentru că Asturia este din punct de vedere al realității o zonă identică cu cea a Văii JIULUI, o Valea a JIULUI în Spania. Locuitorii asturieni au aceleași îndeletniciri, crescând animale ca și vechii locuitori ai Văii Jiului & în același condiții geografice, zdrobitor de asemenătoare până spre exploatările miniere aflate încă în funcțiune acolo. Discutăm astăzi despre produsele locale din cele două regiuni. Din Asturia o să scoatem la suprafață “Sărbătoarea Mieilor / Fiesta de Cordero” care are loc în fiecare an în data de 10 iulie pe un Muncel, un munte mai mic, similar cu Muncelul nostru din Jieț asemănător și ca relief, aproape de localitatea Pola de Lena (Poala Lânii). Din Ținutul Momârlanilor culegem de la Părintele JURA rețeta micului dejun momârlănesc: unturușul.
Despre COMUNITATE
Revenind în Asturia părintele ne povestește pățania dânsului cu jurnaliștii de la Nueva Espania care au relatat vizita dânsului la festival pe prima pagină a ziarului. În fiecare an pe 10 iulie Primăria din Asturia achiziționează de la ciobani peste 100 de miei pe care îi lasă ciobanilor să îi folosească în cadrul festivalului culinar. Grilul local este extrem de interesant, pornind de la vetrele focului cu mult jăratec și până la structura țepele pe care sunt puși mieii.
Turiștii cumpără produsul local servit în farfurii special produse pe care sunt inscripționate detaliile festivalului cu un preț modic pentru spanioli de 18 euro / porție, aproximativ un kilogram de carne. Ce este mai interesant este ceea ce se întâmplă dupa festival atunci când comunitatea se strânge din nou pentru a decide destinația banilor, un nou proiect pentru comunitatea din care fac parte toți.
Dacă în cadrul festivalului din Spania cimpoiul și cidrul sunt vedetele principale, la noi sunt fluierul și vinul, dar atmosfera este aproape identică cu nedeile momârlănești. În cadrul acestui festival jurnaliștii de la Nueva Espania i-au luat un interviu părintelui și au descris în mod similar cum facem noi astăzi similitudinile dintre cele două regiuni transformându-l pe părintele nostru într-un adevărat ambasador al Văii JIULUI în Spania. Povestea noastră de astăzi se încheie prin mărturia Părintelui JURA referitoare la rețeta micului dejun din copilăria domniei sale, unturușul, o rețetă regională din Ținutul Momârlanilor.
Ingrediente pentru unturuș: smântână, făină de mălai, puțină sare & lapte covăsit (iaurt). Se pune o cantitate de smântână într-o crăticioară la foc mic pe sobă amestecându-se constant din momentul adăugării mălaiului până structura devine cremoasă. La final se consumă o lingură de lapte covăsit și o lingură de cremă de unturuș. Vezi mai multe informații despre “Meniul Momârlănesc” & despre “Păstorii de suflete“.