Originea Agriculturii 🌾
Mehedinţi, Cuina Turcului, cel mai vechi simbol autohton, 11000 î. Hr. Dolj, Cârcea, cel mai vechi sat neolitic din România 5000 î. Hr., Gorj, Coloana Infinitului / Hunedoara – Valea JIULUI 1937, povestea construcţiei coloanei ♦
Dacă suntem un pic atenți la detalii o să înțelegem evoluția vieții strămoșilor noștri în arcul carpatic pornind într-o călătorie multimilenară de neuitat. Este călătoria spre maturitate a fiecăruia dintre noi, drumul spre înțelegerea profundă a indentității noastre fie că discutăm despre noțiunea de nație și mai departe până la individ.
Călătoria noastră de astăzi începe pe malul românesc al Dunării și merge înapoi în timp încă aproximativ 5000 de ani doar din simplul fapt că am traversat fluviul de pe malul sitului arheologic de la Lepenski Vir, Serbia 6000 î. Hr. , și am ajuns pe tărâmuri mehedintene la Cuina Turcului, unde descoperim cea mai veche manifestare artistică a lui homo sapiens, desenul tãiat în os cu romburi suprapuse vertical care poziționează rombul ca un semn al semnelor spre tripticul nemuririi definit de mesajul coloanei infinititului a lui Brâncuși.
Analizând spațiul geografic din prisma barierelor naturale formate la sud de Dunăre, semnele lăsate de strămoși întipărite în osul de la Cuina Turcului, cu 5000 de ani mai vechi decât 🇷🇸 relicvele din Lepenski Vir 🇷🇸 delimitată la nord de Arcul Carpatic, ne face plăcere să constatăm că ne aflăm în inima Vechii Europe, în Oltenia zilelor noastre.
Suntem în epoca în care oamenii din preistorie migrează de la obiceiurile de vânătoare spre agricultură și comunități proto-urbane și mai departe spre artă… Poposim câteva momente la Universitatea din Edinburg unde profesorul Clive Bonsall ne demonstrează că slavii (sârbii) nu ajunseseră în clisura Dunării în perioada în care pelasgii au pus bazele primelor comunități umane dar mai important pentru umanitate, au pus 🍯 bazele agriculturii 🐝 și doar ulterior acești primi fermieri ai lumii au migrat mai departe în sud spre Anatolia.
Primul sat neolitic din România ♦
O să mergem mai departe în călătoria noastră virtuală spre primul sat neolitic din România, lângă Craiova la Cârcea unde povestea rombului iese din nou în evidență chiar dacă au mai trecut între timp alți 6000 de ani.
Pe Valea lui RHABON 🐟
🌾 depozitarea cerealelor 🌾
Având artefacte (pentru sporul grânelor 🌾 depozitarea cerealelor) dintr-o cultură multimilenară (Vasul de la Cârcea ♦ 5000 î. Hr.) precum și 🥔 povestea rețetelor din moși–strămoși ale momârlanilor 🍅 pentru voi, comunitatea noastră, conceptul EUROPE GENESYS reprezintă 🇲🇩 calea spre profit garantat 🇷🇴
Rombul ne urmărește obsesiv și încheiem călătoria noastră multimilenară cu ♦ povestea construcției coloanei infinitului la Atelierele Centrale Petroșani ♦ scrisorile dintre cei doi arhitecti principali ♦ inginerul Gorjan și sculptorului Brâncuși ♦