Obștea Momârlanilor
Dătătorii de Legi și Datini ۞
Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile (moşii & strămoşii) altfel o să rămână singur în necunoscut. 6 orașe, 3 municipii, 3 stațiuni turistice de interes local & o comună: povestea momârlanilor de vază ۞ dătătorii de legi și datini.
Cultul domestic al moşilor ۞
Se poate spune bunăoară că toată ființarea omenească își trage rădăcinile, obiceiurile, cultura și în sfârșit credința, din pământul în care s-a pomenit. De aici, din locul din care răsare fiecare om, se înfiripă o legătură profundă între dimensiunea sa spirituală și materia din care l-a format Logos-ul Creator după trudnica întemeiere a lumii. Pe bună dreptate se spune că omul sfințește locul, însă numai câtă vreme se păstrează legea armoniei și dragostea pentru țărâna pe care moșii strămoșilor noștri au prețuit-o cu lucrul mâinilor lor, cu sudoarea și cu sângele lor de atâtea ori scurs pentru dreptul lor, și mai ales al nostru, de a trăi.
Din istoria satelor româneşti au rămas unele resurse etnografice şi reminiscente folclorice în organizarea internă a satului (obştea sătească și moşia sătească pe strămoşi şi moşi, pe bătrâni şi spițe de neam), care şi-au menținut caracterul sacral pină la începutul secolului al XX-lea în economia domestică familială și aceea comunitară sătească. Acestor strămoși și moși, numiți „oameni bătrâni și buni„, „dătători de legi și datini„, li s-a păstrat un cult complex, totodată domestic, funerar, comunitar, sărbătoresc și ludic, deosebit la poporul român. Acest cult s-a menținut prin transmiterea din generație în generație a ceea ce au făcut bun pentru familie, prin păstrarea vie în memorie a amintirii străbunilor și a solicitării ajutorului lor in orice împrejurare din viață. Extras din Mitologie Română de Vulcănescu.
Pe urmele strămoşilor ۞ Vino alături de noi pe urmele strămoşilor într-o călătorie dincolo de timp acolo unde totul a rămas neschimbat și pur. Bănița: Familiile CIGMAIAN, JITEA & PAȘCA. Petrila: Primarul Momârlanilor Vasilică JURCA & Părintele JURA. Petroșani: Soții Mălinesc. Aninoasa: Familia DUNCA, Vulcan – Tezaurul VIU Uman Cristian RUJOI & Gospodăria momârlănească “La Țapu” Familia Gălățan. Lupeni: Momârlanii Jiului de Vest, Familia Floronesc. Uricani – Constantin Daniel & Familia MOJOATCĂ.