🐓 ECO Turism 🐟
🐑 circuitul gospodarilor 🐝
Pâinea getică, pâinea lui DECEBAL, pâinea urmașilor GETO-Dacilor din Valea JIULUI… lumea de altădată a bunicilor 🐎 🐃 🐑 🐟 🐓 meniul momârlănesc 🐝 circuitul gospodarilor din Valea JIULUI, Ținutul Momârlanilor. Despre ECO turism & vacanța ideală de primăvară. Situată la marginea sudică a cadrilaterului, Valea Jiului, a profitat din plin de schimbul de tradiții din Țara Moților cu cele din Ținutul Momârlanilor, tradiții care au evoluat continuu până în zilele noastre.
Cârnatul & pâinea
⚔️ Geto-Dacilor 🏹
Uscate de gerul iernii, băițuite și afumate exclusiv cu lemn de fag trecut în putregai, produsele tradiționale din porc pot fi păstrate până în vara viitoare fără a fi alterate. Dacă amintim virșlii, fiecare producător local folosește o rețetă proprie transmisă din generație în generație încă de pe timpul geto-dacilor, de unde și denumirea de “Cârnatul Geto-Dacilor”.
Te invităm astăzi să aflii rețeta urdei momarlanesti într-o călătorie virtuală cu o căruţă, precum ciobanii de altădată, care contemplau natura ancestrală în timpul transportului produselor lactate din vârful muntelui.
În Ținutul Momârlanilor o să regăsești o păstrăvărie construită exact pe albia unui pârâu tocmai pentru a păstra savoarea originală a păstrăvului crescut în libertate. În gospodăria momârlănească regăsești povești din moși–strămoși, povestea păturii din lână momârlănească, povestea pricoiței, o poveste culeasă în amurg de seară de toamnă când frigul începea a se lăsa pe Vale.
Uleul, lipanul, cojnița & mârşitul, vânătoarea de miere, reprezintă mărturiile ancestrale din acest tărâm al urmașilor Geto-Dacilor, mărturii care finalizează povestea noastră culinară prin rețeta cu maia a pâinii GETÆ. Nu în ultimul rând, murăturile și plăcintele momârlăneşti, reprezintă cu adevărat specialități care merită degustate. Vezi povestea meniului momârlănesc la 360 ° cultura de smeură & stupina 🐝 moțul și momârlanca 🐝 🐷 Porcul la Momârlani: afumare și băițuire la momârlani. 🐷 “Cârnatul Geto-Dacilor” 🐷 🐑 urdă de oaie din Șiglăul Mic 🐑 🐟 o incursiune în lumea păstrăvului de crescătorie cu gust de păstrăv de râu 🐟 ceapă, roșii & castraveți 🐝 Istoria apiculturii 🐝 la momârlani. Pâinea GETÆ, Murături momârlănești & Plăcinte momârlănești. Unturușul, rețeta micului dejun momârlănesc.
360 °
🐑 meniu momârlănesc 🐷
🐓 circuitul gospodarilor 🐟
🐎 vacanța de primăvară 🦌